Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, παράτεινε την εφαρμογή του δεύτερου υψηλότερου επιπέδου περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Μανίλα, αλλά και σε μερικές επαρχίες μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του.

Οι Φιλιππίνες, ήταν μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ασία, ενώ δίνουν μάχη για να περιορίσουν ένα νέο ξέσπασμα των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19, μέσω της μετάδοσης στην κοινότητα της παραλλαγής Delta, που μεταδίδεται πιο εύκολα.

Παρά το γεγονός ότι μερικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν με ποσοστό φυσικής παρουσίας του προσωπικού μεγαλύτερο του 50%, τα γεύματα σε εστιατόρια, η λειτουργία των κέντρων προσωπικής περιποίησης, αλλά και η συμμετοχή του κόσμου σε θρησκευτικές τελετές εξακολουθούν να απαγορεύονται στην περιοχή της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον προεδρικό εκπρόσωπο Χάρι Ροκ.

Η περιοχή της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων που περιλαμβάνει έναν ευρύτερο αστικό ιστό 16 πόλεων με πληθυσμό μεγαλύτερο από 13 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ αποτελεί το επίκεντρο εξάπλωσης της COVID-19, καταγράφοντας το 1/3 από τα 1,91 εκατομμύρια επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά και το ¼ του συνόλου των 32.841 θανάτων.

Εννέα επαρχίες και έξι πόλεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και με το σύστημα υγείας να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για οικονομική ανάκαμψη στο πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται τον Μάρτιο.

Οι Φιλιππίνες έχουν μέχρι τώρα εξασφαλίσει συνολικά 194,89 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, που επαρκούν για τον εμβολιασμό περίπου 100,5 εκατομμυρίων Φιλιππινέζων ή ποσοστό μεγαλύτερο του 100% από τον πληθυσμό των ενηλίκων που ζουν στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο των Οικονομικών.

Περίπου 49 εκατομμύρια δόσεις έχουν διατεθεί, ενώ άλλες 42 εκατομμύρια δόσεις θα φτάσουν μέσα σε ένα μήνα, όπως δήλωσε ο υπουργός των Οικονομικών Κάρλος Ντομίνγκες, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εμβολιάσει τον καθένα πολίτη, μέχρι τον Ιανουάριο.

Πηγή: patrastimes.gr