Για άλλο ένα μήνα θα συνεχισθεί το ”καθεστώς” της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αν και σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με εκείνο που ίσχυε έως και κατά τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις πληροφορίες αυτές, δηλαδή, η τηλεργασία θα παραταθεί έως και τις 30 Ιουνίου, ενώ το ποσοστό των εργαζομένων οι οποίοι θα ενταχθούν στο ”καθεστώς” θα πέσει κάτω από το 50%.

Έτσι, επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, όπως προβλέπει ο σχετικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, θα υποχρεούνται έως τις 30 Ιουνίου 2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό χαμηλότερο από το 50% (πχ 25% -30%).

Για την ορθή τήρηση της σχεδιαζόμενης ρύθμισης, οι επιχειρήσεις -εργοδότες θα οφείλουν να προαναγγείλουν πριν την έναρξη της εργασίας, στο πληροφοριακό σύστημα ”Εργάνη”, την εξ αποστάσεως εργασία του ποσοστού των εργαζομένων τους (το οποίο μένει να καθορισθεί), για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 ” Δήλωση Εξ αποστάσεως εργασίας – έντυπο ειδικού σκοπού” .

Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης της εφαρμογής του μέτρου της τηλεργασίας, θα επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Στο ίδιο ”μέτωπο”, δηλαδή αυτό των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας στους χώρους δουλειάς, το Υπουργείο Εργασίας, έχει ήδη ανακοινώσει από χθες Δευτέρα 24 Μάιου έως το Σάββατο 29 Μαΐου 2021, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests -ένα για την εβδομάδα από 24 έως 30 Μαΐου 2021 και ένα για την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 06 Ιουνίου.

Διευκρινίζεται ότι, στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας από 24 έως 30 Μαΐου, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους παραπάνω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη”.

Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του αύριο Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ, εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια “Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19”.

Τέλος, σημειώνεται ότι, την εβδομάδα από 24 έως 30 Μαίου, τα κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κατά τους επιτόπιους ελέγχους, που θα διενεργούν, στο πλαίσιο του ελεγκτικού έργου τους, θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Πηγή: patrastimes.gr