Η μάχη για την παράταση της αναστολής των δημοσιονομικών περιορισμών και το 2022 ξεκίνησε στο χθεσινό Eurogroup υπό την πίεση της αβεβαιότητας που προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία η πανδημία του κορονοϊού, η πορεία των εμβολίων και κατά συνέπεια η ανάγκη στήριξής της και το επόμενο έτος.

Αν και η οριστική απόφαση σχετικά με το εάν πρέπει να επανέρθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες το 2022 ή αργότερα θα ληφθεί μέσα στο καλοκαίρι, φαίνεται να καλλιεργούνται προσδοκίες για τη στήριξη των οικονομιών της ΕΕ χωρίς χρονικό περιορισμό, μέχρι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας να σταθεροποιηθεί.

Στην ανάγκη για συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και της δημοσιονομικής χαλάρωσης που, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των μέτρων αυτών, αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η παράταση των περιοριστικών μέτρων, η οποία ήταν απαραίτητη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Τόνισε, επίσης, ότι η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και τους κλάδους του, όπως είναι ο τουρισμός.

Ντόναχιου: Ρίσκο στην πρόωρη διακοπή της στήριξης
Ακόμα και ο Ιρλανδός πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου επανέλαβε ότι οι υποστηρικτές δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να διατηρηθούν σε ισχύ για όσο είναι απαραίτητο. «Υπάρχει ένα εγγενές ρίσκο στην πρόωρη διακοπή της στήριξης σε σύγκριση με μια καθυστερημένη διακοπή» υπογράμμισε.

Η εξέλιξη αυτή θα ευνοούσε ιδιαίτερα την Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να χαράξει πολιτική χωρίς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του 2022 που επιβάλλονται από τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας,τα η ρευστότητας των επιχειρήσεων, τη απασχόληση και τη κοινωνική συνοχή αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας ,στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα.

Ζητούμενο η βιωσιμότητα
Ωστόσο επισημαίνεται ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι προσωρινά και στοχευμένα ώστε να παρέχουν δημοσιονομική στήριξη με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να δημιουργούν επίμονα αποτελέσματα στις δημοσιονομικές θέσεις κατά την περίοδο μετά την κρίση και έτσι να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα, όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Η δημοσιονομική χαλάρωση αποτελεί το «κλειδί» για το χρόνο, την έκταση και τη δραστικότητα των παρεμβάσεων προκειμένου η οικονομία να επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης το 2022.

Η ευρωζώνη εγκατέλειψε τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας την περασμένη άνοιξη ώστε τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες , και στηρίξουν όσους πλήττονταν από την πανδημία.

Πηγή: patrastimes.gr