Ακόμη σε μία παρέμβαση προχώρησε σε ζητήματα πολιτισμού η Αχαιή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου:

“Σύμφωνα με τις χτεσινές διαρροές στον Τύπο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές των επτά φορέων με οριακή πλειοψηφία 13-12, κρίνοντας ως νόμιμη την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού για την απόσπαση και επανατοποθέτηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η σπουδή να διαρρεύσει η είδηση, πέρα από παραβίαση της θεσμικής διαδικασίας, μας στερεί και από το σκεπτικό τόσο της άποψης που πλειοψήφησε όσο και εκείνης της μειοψηφίας. Οι δικαστικές αποφάσεις είναι πάντα σεβαστές, ωστόσο ως πολίτες αυτής της χώρας δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε τις συνέπειες αυτής της απόφασης ως ένα συντριπτικό πλήγμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά και για το ίδιο το Ελληνικό Κράτος.

Αν μάλιστα ισχύει η οριακή πλειοψηφία της απόφασης, βλέπουμε να καθρεφτίζεται σε αυτήν η αμφιγνωμία και εντέλει ο διχασμός που οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλη τη χώρα. Μια απόφαση για ένα σημαντικό μνημείο του παρελθόντος μας θα έπρεπε να αποτελεί αποτέλεσμα συναίνεσης τόσο μέσα στην κοινωνία, όσο και στην κοινότητα των ειδικών. Και στην απόφαση αυτή εναντιώνονται σημαντικότατα πολιτιστικά ιδρύματα, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, ο σύλλογος Αρχαιολόγων και πάρα πολλοί πολίτες που θεωρούν το μνημειακό σύνολο της Βενιζέλου αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, πολύτιμο τεκμήριο της ιστορικής συνέχειας αιώνων αστικού βίου. Έχει άλλωστε αποδειχθεί πως η λύση της κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων είναι και υπαρκτή και εφικτή.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί ταυτοτικό πυρήνα για κάθε λαό και λυδία λίθο για το κύρος μιας δημοκρατικής πολιτείας. Αγγίζει το συναίσθημα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας και όλοι μαζί κατανοούμε και προσδιορίζουμε τον εαυτό μας και την ιστορίας μας. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα αντιληφθεί, και μέσα από την οριακή πλειοψηφία της απόφασης, την κρισιμότητα όσων διακυβεύονται εδώ, ότι δεν θα επιτρέψει τον διεθνή διασυρμό της χώρας και, έστω την τελευταία στιγμή, δεν θα προχωρήσει στην καταστροφή ενός μνημείου που η διεθνής επιστημονική κοινότητα αποκαλεί «Βυζαντινή Πομπηία». Νιώθουμε δε ως απαράγραπτο καθήκον μας τη μέχρι τέλους αντίσταση σε αυτή την επικείμενη καταστροφή. “

Πηγή: patrastimes.gr