Σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ουσιαστική αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την αναζωπύρωσης της οικονομίας με προοδευτικό πρόσημο παρουσίασε η κυρία Φώφη Γεννηματά στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρόταση που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στηρίζεται σε τέσσερις άξονες και μεταξύ άλλων προβλέπει στοχευμένο πρόγραμμα επενδύσεων για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής, γενναίες φοροελαφρύνσεις, ενίσχυση του προγράμματος επιστρεπτέας ενίσχυσης και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

«Τα 70 δις ευρώ που μπορούμε να αξιοποιήσουμε αφορούν για εμάς τους πολλούς» τόνισε η κυρία Γεννηματά για να εξηγήσει ότι το Κίνημα Αλλαγής ιεραρχεί ως εξής τα κεφάλαια του σχεδίου εθνικής ανάκαμψης:

 • Πρόσθετα άμεσα μέτρα για να παραμείνει ζωντανή η οικονομία και ηκοινωνία με αξιοποίηση του 20% του προγράμματος.
 • Φορολογικά μέτρα και κίνητρα στο 10% του προγράμματος για αναζωπύρωση της οικονομίας (κίνητρα εργασίας, φοροελαφρύνσεις κ.α.)
 • Ενίσχυση ΕΣΥ, δημιουργία ψηφιακού κράτους, εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες με 20% πόρων
 • Επενδύσεις με στροφή στην παραγωγή, μεταποίηση, τουρισμό, αγροτική οικονομία με 4ετές πρόγραμμα και αξιοποίηση του 50% των πόρων προγράμματος».

Παράλληλα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως «η κατάργηση των στόχων για υπερπλεονάσματα θα δώσει την δυνατότητα να διαθέσουμε τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες και στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Αναφορικά με τα εξειδικευμένα μέτρα στήριξης οικονομίας και κοινωνίας ανέφερε:

 • Επιστρεπτέα ενίσχυση με απαλλαγή επιστροφής στο 70%
 • Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και κούρεμα οφειλών κατά 30% ιδιαίτερα για συνεπείς και με απαλοιφή τόκων και προσαυξήσεων.
 • Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για πληττόμενες επιχειρήσεις με όρο την διατήρηση εργαζόμενων
 • Παρατηρητήριο ρευστότητας για να μην μπλοκάρουν οι τράπεζες τα εργαλεία ρευστότητας
 • Αναστολή με νόμο των διατάξεων για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας
 • Πάγωμα πτωχευτικού μέχρι να περάσει η κρίση
 • Να καλυφθούν με επίδομα ανεργίας οι 350 χιλ μακροχρόνιοι και οι εποχικά εργαζόμενοι
 • Να συμπεριληφθούν στα μέτρα ενίσχυσης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Ειδικά για τα «κόκκινα δάνεια» η κυρία Γεννηματά επανέφερε την πρόταση για δημιουργία bad bank.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική της για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύει στους λίγους και όχι στην στήριξη των πολλών.

«Φοβόμαστε πάρτι συμφερόντων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να πάνε στις τσέπες λίγων τα χρήματα. Ζητούμε να έρθει στην Βουλή το κυβερνητικό σχέδιο αξιοποίησης πόρων. Δεν έχετε λευκή επιταγή να το διαχειριστείτε μόνοι σας καθώς αφορά το μέλλον της χώρας και όχι της κυβέρνησής σας. Δεν θα σας επιτρέψουμε να συνεχίσετε εν κρυπτω» ειπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Το 2020 είχαμε διψήφια ύφεση, υστέρημα εισόδων, μείωση εργατικού εισοδήματος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν sos.Δημιουργείται νέα γενιά κόκκινων δανείων. Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με αποσπασματικές λογικές. Με τις ιδεοληψίες και την πελατειακή λογική. Τα μέτρα σας ήταν αποσπασματικά, καθυστερημένα, ανεπαρκή. Σας το είπαμε αλλά δεν αλλάζετε λογική. Δεν στηρίξατε τους αδύναμους αλλά τους λίγους ισχυρούς. Αφήσατε ασύδοτες της τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τους λίγους πελάτες που αντί να επενδύσουν τα χρήματα τα μετέτρεψαν σε αποταμιεύσεις. Πήρατε τους μισούς πόρους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τον ίδιο πληθυσμό με εμάς. Την ίδια ώρα προσλαμβάνετε χιλιάδες μετακλητούς»

Πηγή: patrastimes.gr