Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το πεδίο των εξαγωγών, καθώς δείχνουν να ξεπερνούν το σοκ της πανδημίας. Λίαν αποκαλυπτικά είναι, μάλιστα, τα στοιχεία έρευνας της Eurostat, σύμφωνα τα οποία η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 48%, που επιβεβαιώνει ότι ο κλάδος είναι από τους πιο δυναμικούς, συνάμα ανθεκτικούς στην ελληνική οικονομία.

Ο βασικός προορισμός των φαρμακευτικών προϊόντων που εξάγονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν οι ΗΠΑ (το 34% των πανευρωπαϊκών εξαγωγών) και ακολούθησαν η Ελβετία (12%), το Ηνωμένο Βασίλειο (8%) και η Κίνα (6%).

Η θετική εικόνα από το μέτωπο των εξαγωγών διατηρείται και στο ξεκίνημα του έτους. Για το Φεβρουάριο καταγράφηκε αύξηση τους κατά 8,5%, κόντρα στις προφανείς δυσκολίες που δημιουργούν στο διεθνές εμπόριο οι περιορισμοί λόγω Covid. Ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται και από το «μέτωπο» του εμπορικού ισοζυγίου, με το έλλειμμα το εξεταζόμενο διάστημα να περιορίζεται δραστικά κατά 33,2%. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, η εικόνα του εξαγωγικού εμπορίου επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες διατηρούν τη δυναμική που έχουν αναπτύξει και αποδεικνύουν πως αποτελούν σταθερό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ η αξία των ελληνικών εξαγωγών κατά το μήνα Φεβρουάριο 2021 παρουσίασε αύξηση 8,5%, με τους κλάδους των πετρελαιοειδών και καυσίμων  (23,9%), των χημικών (17,8%), των τροφίμων (6%) και των μηχανημάτων (6%) να ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους.

Ειδικά όσον αφορά στο δίμηνο Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι κλάδοι των Χημικών (+15,7%) και των Πρώτων Υλών (+14,1%). Μικρότερη αύξηση εξαγωγών εμφανίζει η κατηγορία των Τροφίμων (+3,9%), των Βιομηχανικών (+2,3%) και η κατηγορία των Ποτά & Καπνός (+5%).

Στον αντίποδα, πολύ μεγάλη πτώση σε σχέση με τις εξαγωγές του πρώτου διμήνου του 2020, σημείωσε ο κλάδος των Πετρελαιοειδών/Καυσίμων (-12,6%), η οποία βέβαια οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου που καταγράφηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, των Διαφόρων Βιομηχανικών (-14,5%) και των χαμηλών σε αξία όμως εξαγωγών των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-14,5%). Μειώσεις καταγράφουν και οι εξαγωγές των Μηχανημάτων (-3,4%) και των Λαδιών (-1,5%).

economistas.gr

Πηγή: patrastimes.gr