Επανέρχεται το σενάριο της συγχώνευσης των εφοριών της Πάτρας, καθώς   τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην πόλη κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, για να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Η τεχνική υπηρεσία έκανε ελέγχους στο κτίριο της Α΄ΔΟΥ Πάτρας στη ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών και Αμερικής, προκειμένου να δει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες επέκτασης που υπάρχουν, έτσι ώστε να υποβάλει την σχετική εισήγηση προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, οι μηχανικοί της κεντρικής υπηρεσίας έμειναν ικανοποιημένοι από τις υποδομές της Α΄ΔΟΥ και τις δυνατότητες επέκτασης που υπάρχουν σε αυτό το μεγάλο κτίριο και για τον λόγο αυτό, ζήτησαν κατόψεις και άλλα σχέδια, καθώς αναζητείται ένας επιπλέον χώρος εμβαδού 500 τ.μ. για την κάλυψη των αναγκών του αρχείου.

Η Πάτρα έχει επιλεγεί να είναι μια από τις πόλεις όπου θα πρέπει να λειτουργεί μια μόνο ΔΟΥ. Το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί αλλά έχει «παγώσει» προς το παρόν λόγω αντιδράσεων, προβλέπει την απορρόφηση της Γ΄ΔΟΥ και της ΔΟΥ Αιγίου από την Α΄ Πατρών. Η επιλογή δεν έχει να κάνει με το μέγεθος της κάθε υπηρεσίας, αλλά με την τάξη που υπάγεται.

Στην προκειμένη περίπτωση η Α΄ΔΟΥ Πατρών είναι τάξης Α΄, δηλαδή έχει δικαστικό τμήμα, κάτι που είναι κομβικής σημασίας, καθώς διαχειρίζεται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων τα οποία στην Αχαΐα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το σχέδιο συγχώνευσης προσκρούει σε αντιδράσεις φορέων και του συλλόγου εργαζομένων στις ΔΟΥ της περιοχής, που εκτιμούν ότι δεν βασίζεται σε κάποιο ρεαλιστικό σχεδιασμό και πιστεύουν ότι θα δυσχεράνει την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το ζήτημα πάντως, αναδεικνύεται σε μια δύσκολη εξίσωση. Κι αυτό γιατί η Γ’ ΔΟΥ εξυπηρετεί σήμερα περί τους 200.000 φορολογούμενους, παραλαμβάνει περίπου 110.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και η χωρική της αρμοδιότητα καλύπτει τα δύο από τα τέσσερα διαμερίσματα της Πάτρας και το 50% του τέταρτου διαμερίσματος. Στην ίδια ΔΟΥ ανήκουν όλοι οι πρώην καποδιστριακοί δήμοι, η Δυτική Αχαΐα, ο Ερύμανθος, η βιομηχανική περιοχή.

Πηγή: patrastimes.gr