“Κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Κυριακής (8 Αγούστου) παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση  των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων PM1 και PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια  που διεισδύουν βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα) στους σταθμούς του δικτύου στην Πάτρα και τη Ναύπακτο”, όπως σημειώνει το Τμήμα Φυσικής-Τομέας Εφαρμοσμένης Φυσικής Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

“Σημαντικά αυξημένες τιμές έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους σταθμούς στη Μεσσηνία, την Κόρινθο, το  Αγρίνιο, τον Πύργο και τη Σκύρο, περιοχές που το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας έχει  εγκαταστήσει δίκτυα μετρήσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, παρακαλούνται οι δημότες και ειδικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με  αναπνευστικά προβλήματα να ακολουθούν τις οδηγίες που περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του  Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε στις 03/08/2021.

  • https://www.moh.gov.gr/…/9165-lhpsh-metrwn-diasfalishs…

Ενδεικτικά, προτείνεται να έχουν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει  να εξέλθουν να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95, FFP2 ή έστω διπλή χειρουργική μάσκα που παρέχουν  προστασία από τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες ποιότητας αέρα.

  • Για την Πάτρα, στην ιστοσελίδα:http://www.patrasair.gr/ 
  • Για τη Ναύπακτο, στην ιστοσελίδα: http://www.clean-air.gr/index.php/nafpaktos

Τονίζεται ότι η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, σε συνδυασμό με την εξέλιξη  των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων ρύπανσης και της  αίσθησης δυσφορίας. Για αυτούς τους λόγους, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να ελέγχουν τακτικά  τις συνθήκες στην περιοχή τους.”

Πηγή: patrastimes.gr