Σκηνικό εργασιακού μεσαίωνα καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στους χώρους δουλειάς – ιδιαίτερα μεγάλων αλυσίδων – στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, με τις επιχειρήσεις να υποχρεώνουν υπαλλήλους να φοράνε συνεχώς επί 8 και 10 ώρες μάσκα για την προστασία από τον κορονοϊο, χωρίς να τους δίνουν καν ολιγόλεπτο διάλειμμα όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.

Σε άλλες περιπτώσεις, μονάδες της Αχαΐας, δίνουν σε εργαζόμενους που επιστρέφουν μετά από κανονική άδεια , άδεια άνευ αποδοχών για 15 ήμερες, επικαλούμενες λόγους προστασίας από τον covid-19,  παρόλο που θα έπρεπε να τους κάνουν αναστολή σύμβασης.

Σε ότι αφορά το «μαρτύριο» της μάσκας και τα διαλείμματα που δεν δίνονται, η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και συνιστά άμεσο κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων. Θύματα αυτής της ανάλγητης πρακτικής είναι κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας . Εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται 6ωρα και 4ωρα , στους οποίος αφενός δεν δίνεται διάλειμμα και αφετέρου αναγκάζονται να εργάζονται συνεχώς με μάσκες 8 και 10 ώρες.

Οι άδειες άνευ αποδοχών

Η «μόδα» της άδειας άνευ αποδοχών έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες την εμφάνισή της και στην περιοχή, με ορισμένες επιχειρήσεις να επικαλούνται λόγους προστασίας για εργαζόμενους οι οποίοι είχαν άδεια και επιστρέφουν από νησιά και περιοχές υψηλού κινδύνου.

Να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις αυτές οφείλουν να κάνουν για όσο διάστημα θέτουν σε προληπτική «καραντίνα» εργαζόμενους τους που επιστρέφουν από διακοπές, αναστολή σύμβασης εργασίας, προκειμένου να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματός τους από το κράτος, αλλά δεν το πράττουν, με αποτέλεσμα τα θύματα αυτής της τακτικής στην Πάτρα και την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, να μην έχουν από ποθεινά έσοδα.

Τα τεστ

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrastimes.gr  η επιστροφή των αδειούχων στις εργασίες τους  συνοδεύεται – πλην ορισμένων  εξαιρέσεων – και από τον εξαναγκασμό να προσκομίσουν αποτέλεσμα τεστ που θα αποδεικνύει πως είναι αρνητικοί στον κορονοϊό, το οποίο όμως καλούνται να πληρώσουν μόνοι τους. Για το θέμα αναμένεται τις επόμενες ώρες να υπάρξει διάβημα του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας

Πηγή: patrastimes.gr