Σε ισχύ τίθενται από σήμερα τα νέα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή της Αχαΐας, με τα δύο βασικά να είναι η επιβολή χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και η αλλαγή ωραρίου των καταστημάτων εστίασης, στα οποία επιβάλλεται να κλείνουν από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί και ο σύλλογος εστίασης Πάτρας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι με τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις, Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ. 

Αναφορικά με την επιβολή του συνόλου των νέων μέτρων θα θέλαμε να διατυπώσουμε κάποιες σκέψεις.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι στιγμής η εστίαση δεν έχει προκαλέσει κρούσματα και σε συνδυασμό με το γενικό αριθμό των κρουσμάτων της Αχαΐας, ο οποίος είναι πολύ χαμηλότερος του ορισμένου δείκτη επικινδυνότητας, με βάση του συντελεστές του ΕΟΔΥ, δεν κατανοούμε απόλυτα την ένταξη του νομού στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων προστασίας, όπως σε άλλες περιοχές που είναι στοιχειοθετημένα επιβαρυμένες. Επίσης διαπιστώνουμε πως ο νομός μας έχει μπει σε ακραία επιβολή μέτρων, όπως η ευρεία χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, κανονισμός που δεν έχει επιβληθεί σε άλλες πόλεις με σαφώς περισσότερα κρούσματα.

Θεωρούμε επίσης, ότι το μέτρο που κλείνει τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής στις 12:00, πρώτον δεν αποτελεί ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και δεύτερον θα οδηγήσει ξανά σε φαινόμενα ανεξέλεγκτου συνωστισμού σε δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, σκάλες κλπ χωρίς καμία τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΑΝΑΨΥΧΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ 

 Ημερ/νία 06/10/2020  Αριθμ.Πρωτ. 3093 

Ένα επίσης σημαντικό σημείο, στο οποίο θα θέλαμε να δώσουμε έμφαση, είναι πως όλους αυτούς τους μήνες ζούμε, ως πολίτες πρωτίστως, αλλά και ως επιχειρηματίες δευτερευόντως, σε ένα καθεστώς συνεχών αλλαγών και συγκεχυμένων πληροφοριών, με την πανδημία να έχει κατακλύσει την ζωή μας. Θεωρούμε, λοιπόν, επιβεβλημένη την ανάγκη, όσον αφορά τα ΦΕΚ και τις Υπουργικές Αποφάσεις, να είναι σαφή και διευκρινιστικά και να προβλέπουν ενημέρωση για κάθε περίπτωση και κατηγορία επαγγελματία. Μόνο έτσι θα μπορεί και ο κάθε κλάδος να ακολουθήσει και να τηρήσει επακριβώς τα μέτρα και τα πρωτόκολλα προστασίας, τα οποία αλλάζουν σχεδόν κάθε εβδομάδα εδώ και πολλούς μήνες.

Το Δ.Σ. του ΣΚΕΑΝΑ σε μια ακόμα προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων των νέων μέτρων προστασίας απέστειλε επιστολή προς την Κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία καταδεικνύει πρώτον τα παράλογα των τελευταίων μέτρων και δεύτερον την δέσμη αιτημάτων για την ελάφρυνση του κλάδου.

Τέλος σαν εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης θα θέλαμε να παρακαλέσουμε θερμά το σύνολο των πολιτών και των επαγγελματιών να τηρήσουμε πιστά τα νέα μέτρα για να μπορέσουμε να βγούμε από το νέο καθεστώς μετά το πέρας της χρονικής περιόδου που ορίζει το ΦΕΚ.»

Πηγή: patrastimes.gr