Ο  χώρος του καταφυγίου, κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων της Πάτρας, στον οποίο βρίσκεται αρχειακό και επετειακό υλικό , μέσα από το οποίο αναδεικνύονται στιγμές από τον βομβαρδισμό της πόλης κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή και την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα , αποτέλεσε και σήμερα σημείο αναφοράς και προσέγγισης μίας εκ των σημαντικοτέρων ιστορικών περιόδων της πόλης.

Το χώρο του καταφυγίου επισκέφθηκε στις 11.00 το πρωί ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ,  ο οποίος  μαζί με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στο χώρο μαθητές από σχολικές μονάδες της Πάτρας.

Ο Δήμαρχος της Πάτρας κατά την υποδοχή των μαθητών, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου σε σχέση με την Πάτρα, τους πρώτους βομβαρδισμούς, την κατοχή, το μπλόκο των προσφυγικών, την εκτέλεση των αγωνιστών της αντίστασης στα υψηλά Αλώνια και την απελευθέρωση, ενώ πραγματοποίησε και ξενάγηση μαθητών στους χώρους του καταφυγίου.

Πολλά από τα σχολεία συνδύασαν και σήμερα την επίσκεψή – ξενάγηση τους στο χώρο, με την πραγματοποίηση μαθημάτων δια ζώσης, τα οποία γίνονται τόσο στο χώρο του καταφυγίου, όσο και στο μνημείο των εκτελεσθέντων στα Υψηλά Αλώνια καθώς και στα σημεία που ο Πολιτιστικός Οργανισμός έχει τοποθετήσει πινακίδες με αρχειακό φωτογραφικό υλικό εκείνης της περιόδου. (ΦΩΤΟ)

Το καταφύγιο μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί περισσότερα από 3.000 άτομα. Μετά από αυτή την μοναδική ανταπόκριση και ενδιαφέρον του κοινού κρίθηκε αναγκαίο η έκθεση να παραμείνει ανοιχτή επ’ αόριστο Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος του καταφυγίου ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου θα λειτουργεί από τις 10.00  το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ..

Πηγή: patrastimes.gr