Σε ραντεβού με τον εφιάλτη του κορονοϊού εξελίσσεται για περισσότερους από 3500 εργαζόμενους η απασχόλησή τους στα super market της Πάτρας, στα οποία σε καθημερινή βάση πλέον καταγράφονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα.

Μόνο το Σάββατο στην ήδη μακριά λίστα των κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους ήρθαν να προστεθούν 5 ακόμα νέα εκ των οποίων τα 4 σε 2 καταστήματα ιδίων συμφερόντων και το 1 σε κατάστημα αλυσίδας Ελληνικών συμφερόντων.

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν στο μεταξύ, για τον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων που εμφανίζονται στα super market της Πάτρας από τις επιχειρήσεις αυτές, καθώς σύμφωνα τόσο με σύλλογο εμποροϋπαλλήλων αλλά και αναφορές από σωματεία, γίνεται προσπάθεια απόκρυψης του πραγματικού αριθμού, ενώ η διενέργεια των rapid test  στα οποία υποβάλλονται οι εργαζόμενοι, όταν βρεθεί κάποιος θετικός, γίνεται από ιδιωτική εταιρεία, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά σε ότι αφορά τον ακριβή αριθμό των θετικών που ανακοινώνονται.

Σωρεία ερωτημάτων για τον τρόπο διαχείρισης θετικών στον κορονοϊό εργαζομένων στα super market της Πάτρας, θέτει και το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στελέχη του οποίου αναφέρουν πως γίνεται απόκρυψη του πραγματικού αριθμού για να μην υποχρεωθούν να κλείσουν εάν υπάρξουν περισσότερα από τρία στην επιχείρηση, με την εργοδοσία να δίνει ρεπό και αναρρωτικές σε όσους νοσούν  και να κάνει απολυμάνσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Εστίες κινδύνου

Η μετατροπή των super market σε εστίες κινδύνου για την μετάδοση του κορονοϊού είναι κάτι το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα και τους φορείς υγείας της περιοχής με το αίτημα για προγραμματισμένη και συχνή πραγματοποίηση rapid και μοριακών test στους εργαζόμενους από τον ΕΟΔΥ και όχι από ιδιώτες που πληρώνονται από την διεύθυνση αυτών των επιχειρήσεων .

Η έκθεση στον κορονοϊό των εργαζομένων λόγω των συνθηκών εργασίας αλλά και της μη λήψης όλων των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία της υγείας τους αποτελεί επίσης ένα ακόμα ζητούμενο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις στους εργαζόμενους δεν παρέχονται από πολλά super market της Πάτρας τα στοιχειώδη. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, όπου οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να αγοράζουν από το ίδιο super market στο οποίο απασχολούνται, ατομικά μέσα προστασίας, για τις ώρες που εργάζονται εκεί.

Πηγή: patrastimes.gr