Με “σκωτσέζικο ντους” παρομοιάζουν παράγοντες της αγοράς στην Πάτρα αλλά και την Νοτιοδυτική Ελλάδα γενικότερα την απόφαση της κυβέρνησης για “άνοιγμα” από την Δευτέρα των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop.

Επιπροσθέτως, θα ισχύει και ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις απαραίτητες μάσκες και να τηρούν τις προβλεπόμενες ασφαλείς αποστάσεις.

Σε δηλώσεις του στους patrastimes ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων κ. Βαγενάς τόνισε ότι το σενάριο της λειτουργίας με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop, ουσιαστικά ακυρώνει το άνοιγμα και το  μετατρέπει σε κατ΄ ευφημισμό λειτουργία καθώς η εμπειρία έχει δείξει πως με τέτοιο καθεστώς η αγορά είναι σαν να μην λειτουργεί.

Μένει να διευκρινιστεί –  είπε ο κ. Βαγενάς – τι σηματοδοτεί και πως θα εφαρμοστεί η λειτουργία του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Απόγνωση και αναμονή σε εστίαση και αναψυχή

Στον απόηχο της χθεσινής κινητοποίησης στις σκάλες της Αγίου Νικολάου ο κόσμος της εστίασης και αναψυχής δεν κρύβει την αγωνία του για την μη ύπαρξη καμίας αναφοράς επισήμως σχετικά με το τι θα ισχύσει με την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Οι αναφορές γενικά και αόριστα σε πιθανή επανέναρξη της δραστηριότητάς του από τα μέσα ή στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου μοιάζει με μαρτύριο καθώς πλέον ο κλάδος είναι μία ανάσα από την πλήρη καταστροφή.

Πηγή: patrastimes.gr