Σε …Γολγοθά εν μέσω Χριστουγέννων, παραπέμπει το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις του Εμπορικού Κόσμου της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, λίγες ώρες μετά τις επίσημες εξαγγελίες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες η πολυπόθητη επαναλειτουργία της αγοράς δεν θα είναι από αύριο Δευτέρα τίποτα περισσότερο από πωλήσεις μόνο μέσω click away και e-shop.

Αυτή η εξέλιξη, ουσιαστικά ισοδυναμεί με την χαριστική βολή σε ότι αφορά στο μέλλον χιλιάδων καταστημάτων του λιανεμπορίου στην Πάτρα και την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, καθώς όπως έχει ήδη αποκαλύψει το PatrasTimes.gr μόνο το 8% από αυτές τις επιχειρήσεις την περιοχή έχουν την δυνατότητα  να λειτουργήσουν υποτυπωδώς υπό αυτό το καθεστώς, με το αντίστοιχο ποσοστό των καταστημάτων στη Δυτική Ελλάδα που διαθέτουν τέτοια υποδομή μετά βίας να ανέρχεται στο 12%.

Κατ’ ουσία, τις ημέρες των εορτών , στις οποίες οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου στη συντριπτική τους πλειοψηφία έκαναν τζίρο ο οποίος αντιστοιχούσε στο 60% του τζίρου ΄λου του έτους , δεν θα δουν να μπαίνει στο ταμείο τους ούτε ένα ευρώ. Η εκτίμηση αυτή αφορά στο 92% των καταστημάτων λιανικής πώλησης που είναι μέλη του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου της Πάτρας και το 88% των αντίστοιχων καταστημάτων σε όλη την Δυτική Ελλάδα.

Η εκτίμηση που υπάρχει τόσο από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, όσο και από και μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου της Πάτρας είναι, πως μέσα στους πρώτους μήνες του 2021, ένα ποσοστό της τάξης του 40% των εμπορικών επιχειρήσεων στην περιοχή θα βάλει ή θα «φλερτάρει» με το λουκέτο, καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθείς στην αγορά σε συνδυασμό με τις τρέχουσες υποχρεώσεις είναι δυσβάσταχτες.

«Ιερό» αντάρτικο

Οι εξαγγελίες ως προς τις συνθήκες λειτουργίας των ιερών ναών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και των Φώτων έχουν την ίδια ώρα προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων και στις τάξεις του κλήρου, στις Μητροπόλεις των Πατρών και Αιγιαλείας Καλαβρύτων, με τον δεσπότη της Αιγιάλειας και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμο, να χαρακτηρίζει «Ανατρεπτικές» τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη λειτουργία των ναών ,προσθέτοντας πως «οδηγούν σε κλίμα διχασμού. με κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα η ενότητα και η σύμπνοια του λαού μας, που είναι το πρώτο ζητούμενο αυτές τις κρίσιμες μέρες».

Ο κ. Ιερώνυμος, είπε ότι «ο άνθρωπος έχει και πνευματικές ανάγκες, οι οποίες δεν πρέπει να παραθεωρούνται. Οι κρατικοί φορείς φαίνεται να αγνοούν τον λόγο του Κυρίου, πως δεν μπορεί μόνο με ψωμί να ζήσει ο άνθρωπος.

Ο Επίσκοπος της Πάτρας κ. Χρυσόστομος αναμένεται να τοποθετηθεί επισήμως στη διάρκεια της συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Πηγή: patrastimes.gr