“Με την πανδημία να κλείνει σχεδόν έναν χρόνο,  η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει μετά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό, πως θα συνεχίσει να επιμένει στην βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί όλο αυτό το διάστημα και έχει μόνο στόχο να διαλύσει τα δικαιώματα λαού και νεολαίας σε υγεία, παιδεία, εργασία και ελευθερίες”, σημειώνει σε ανακοίνωση – κάλεσμα για νέο συλλαλητήριο ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, ο Φοιτητικός Σύλλογος Αρχιτεκτονικής Πάτρας, προσθέτοντας:

“Στα πανεπιστήμια με την τηλεκπαίδευση να έχει πλέον εδραιωθεί, η κυβέρνηση ΝΔ όχι  μόνο επιλέγει να μην λάβει κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, αλλά αντιθέτως, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία μαζικής αντίδρασης των φοιτητών λόγω της συγκυρίας, καταθέτει αιφνιδιαστικά ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που επιτίθεται σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Αντί να πάρει μέτρα ώστε να ξανανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις, ξοδεύει 30 εκ. ευρώ στη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας και όχι για πρόσληψη καθηγητών, όχι για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, όχι για την ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού.

Με το νέο νομοσχέδιο, που κατατίθεται από κοινού από το ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, έρχεται επί της ουσίας να βάλει ταφόπλακα στο δικαίωμα της νέας γενιάς και των λαϊκών οικογενειών σε δημόσια, δωρεάν σύγχρονη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση και να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε ένα «φρουρούμενο» κάστρο των επιχειρήσεων για λίγους και εκλεκτούς . Το νέο αυτό νομοσχέδιο έρχεται επί της ουσίας να συμπληρώσει τα μέτρα που έχει πάρει ως τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ στην εκπαίδευση και να βαθύνει την συνολική αστική πολιτική για την εκπαίδευση. Η κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να εξισώσει τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ και παράλληλα να υποβαθμίσει την επαγγελματική εκπαίδευση με το κλείσιμο δεκάδων δημόσιων ΙΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα,  το νέο νομοσχέδιο προβλέπει βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα ορίζεται αυθαίρετα από τα ιδρύματα (μπορεί να είναι και ψηλότερη από 10), καθώς και η συμπλήρωση πλέον του μηχανογραφικού θα γίνεται σε δύο φάσεις, μειώνοντας έτσι δραματικά τους εισακτέους και κάνοντας την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμα πιο δύσκολη, ειδικά για τα πιο αδύναμα οικονομικά παιδιά.  Επαναφέρεται το όριο φοίτησης στα ν+ν/2 έτη καθώς και οι διαγραφές φοιτητών,  αναδεικνύοντας τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα που αποκτά η εκπαίδευση καθώς η περάτωση των σπουδών μέσα σ’ αυτό το όριο καθίσταται αδύνατη για εκείνο το κομμάτι φοιτητών που αναγκάζεται να εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του. Παράλληλα ιδρύεται πανεπιστημιακή αστυνομία, ένα σώμα που θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ, θεσμοθετείται η ελεγχόμενη είσοδος , η συλλογική δράση των φοιτητών ποινικοποιείται και η δράση των φοιτητικών συλλόγων θα αντιμετωπίζεται με πειθαρχικές ποινές , που μπορεί να οδηγούν ακόμα και στη διαγραφή. Επιχειρείται ουσιαστικά να παγιωθεί η λογική «ό,τι αντιστέκεται καταστέλλεται», κάτι που το έχουμε δει ιδιαίτερα έντονα το τελευταίο διάστημα.

Γίνεται πλέον φανερό πως στα σχέδια τους είναι ένα ακόμα πιο ταξικό πανεπιστήμιο, αυτό για λίγους και εκλεκτούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από την νέα χρονιά μειώνεται τόσο η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου στο 80% όσο και οι δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα κατά 39%. Όποιος κοστίζει και δεν φέρνει λεφτά δε χωρά στα ιδρύματα τους. Αυτά τα «δυστοπικά» σενάρια δεν είναι  κάτι ξαφνικό, χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να τα υλοποιήσουν ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου, ΕΕ, ΟΟΣΑ και τη συνθήκη της Μπολόνια. Ο μόνος λόγος όμως που το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ακόμα «ανυπόταχτο», που μπορεί ακόμα να διεκδικεί δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, είναι το φοιτητικό κίνημα, ο μαχόμενος κόσμος της εκπαίδευσης, ο λαός και η νεολαία. Τα πρώτα δείγματα έχουν ήδη δοθεί. Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι συζητάνε, συνεδριάζουν και αντιδρούν σε όλη την Ελλάδα και ετοιμάζονται να απαντήσουν ακόμα πιο δυναμικά! Παράλληλα, όλα τα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν αντιδράσει και απαιτούν  να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Μαθητές και εκπαιδευτικά σωματεία το απορρίπτουν και δηλώνουν έτοιμοι να κινητοποιηθούν.

Σε συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων σε πανελλαδική κλίμακα απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους εργαζομένους και γενικότερα σε όλο το λαό σε μαζική καταδίκη του νομοσχεδίου και της πολιτικής που τσακίζει τις ζωές και το μέλλον μας βάζοντας ταφόπλακα στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Στηρίζουμε την πανελλαδική ημέρα δράσης για την δημόσια υγεία στις 28/1. Καλούμε όλα τα σωματεία εκπαιδευτικών, εργαζομένων και υγειονομικών σε ένα κοινό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28/1. Πλάι στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής που δίνουν καθημερινά την μάχη στα νοσοκομεία σε άθλιες συνθήκες να αγωνιστούμε για μόρφωση υγεία δουλειά και ελευθερίες. Ο αγώνας που γίνεται αυτή την στιγμή να πάρει πανκοινωνικά χαρακτηριστικά!

Καλούμε σε μαζικό και ενιαίο συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων, εργαζόμενων, εκπαιδευτικών και υγειονομικών  στις 28/1 στις 12:00 στην Πλ. Γεωργίου.

Απαιτούμε:

 • ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
 • ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΧΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ,ΜΜΕ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.
 •  Δημοσια και δωρεαν παιδεια για ολους/ες. Ασφαλες ανοιγμα σχολειων και σχολων με ολα τα απαραιτητα μετρα προστασιας. Προγραμμα μαζικου δωρεαν εμβολιασμου μαθητων-φοιτητων-εκπαιδευτικων-προσωπικου.
 • Να ανοίξει εδώ και τώρα κανονικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση- Όχι στην μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης! Έως 15 μαθητές στην τάξη, έως 50 φοιτητές ανά αμφιθέατρο, με δωρεάν παροχή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, και διεξαγωγή τακτικών τεστ στους φοιτητές. Εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων και άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού! Όχι στο φιάσκο της τηλεεξεταστικής!
 • Όχι στο νέο τρόπο εισαγωγής που σπρώχνει στις αγκάλες των κολλεγιαρχών χιλιάδες νεολαίους. Ειδικά φέτος με το αίσχος της τηλεκπαίδευσης απαιτούμε ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια!
 • Έξω η  πανεπιστημιακή αστυνομία από τις σχολές μας. Δε θα πατήσετε το ποδάρι σας. Όχι στην αστυνομοκρατία και την τρομοκράτηση! Πάλη για τις λαϊκές ελευθερίες! Επανακατοχύρωση και διεύρυνση του ασύλου!
 • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές, όχι στα νέα πειθαρχικά πλαίσια, όχι στις κάρτες εισόδου και την ελεγχόμενη είσοδο!
 • Όχι στο τσάκισμα επαγγελματικών-εργασιακών δικαιωμάτων και την ισοτίμηση των πτυχίων ΑΕΙ-κολεγίων. Επαγγελματικά δικαιώματα για όλους.  Μόνιμη-σταθερή-αξιοπρεπή δουλειά για όλους
 • Καμία σκέψη για στράτευση στα 18. Όχι σε αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Όχι στους νέους εξοπλισμούς
 • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, χρηματοδότηση, εξοπλισμός-  Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους/ες-Μαζικά δωρεάν τεστ – Προγράμματα μαζικού δωρεάν εμβολιασμού.
 • Καμία εφαρμογή των εξαγγελιών της κυβέρνησης. Άμεση απόσυρση του προϋπολογισμού. Να μην κατατεθεί κανένα νομοσχέδιο. Ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής σε παιδεία, εργασία.

ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΑΡΩΣΕΙ!”

Πηγή: patrastimes.gr