Αντιμέτωπη με τις παθογένειες χρόνων , οι οποίες ταλανίζουν το χώρο του δημόσιου συστήματος υγείας, βρίσκεται με φόντο την έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, η πρωτοβάθμια υγεία, λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην περιοχή την προσεχή Τρίτη 29 Δεκεμβρίου

Οι ελλείψεις του συστήματος, η ανεπάρκεια χώρων, οι λάθος σχεδιασμοί υπό το βάρος άμεσης λήψης αποφάσεων, έχουν διαμορφώσει λίγο πριν την άφιξη των εμβολίων και στην περιοχή, ένα ασφυκτικό και συγχρόνως επικίνδυνο μείγμα, το οποίο είναι άγνωστο τι θα προκαλέσει εάν δεν γίνουν άμεσα οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Χαρακτηριστική των όσων συμβαίνουν μία ανάσα πριν αρχίσουν οι πρώτοι υγειονομικοί από την Πάτρα και την υπόλοιπη Αχαΐα αλλά και οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιάζονται, είναι η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Βόρειου Τομέα (Αγίου Αλεξίου) , που όπως αποκαλύπτει  ο «Νεολόγος», τα δύο εμβολιαστικά κέντρα που θα αναπτυχθούν  και τα οποία κάθε δέκα λεπτά θα δέχονται και ένα άτομο, θα λειτουργήσουν στον ίδιο χώρο με τα επείγοντας περιστατικά.

Αυτό σημαίνει ότι σε απόσταση λίγων μέτρων θα έρχονται σε επαφή πολίτες οι οποίοι θα εμβολιάζονται, με πολίτες οι οποίοι θα προσέρχονται στα επείγοντα, με πολλούς από αυτούς να είναι πιθανώς θετικοί στον κορονοϊό ή ακόμα και  ασυμπτωματικοί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα.

Στον ίδιο χώρο να σημειωθεί ότι στεγάζεται , επίσης σε απόσταση λίγων μέτρων και το ακτινολογικό, στο οποίο καθημερινά προσέρχονται δεκάδες περιστατικά πολλά από τα οποία έχουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας και πάσχουν από μεταδοτικές νόσους.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κ. Βιτωράτος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι επιβάλλεται η άμεση αλλαγή σχεδιασμού και χωροθέτησης σε ότι αφορά στους χώρους που θα αναπτυχθούν τα δύο εμβολιαστικά κέντρα, τονίζοντας πως το Κέντρο Υγείας στον Άγιο Αλέξη, επιχειρείται να αναδειχθεί σε ναυαρχίδα του εμβολιασμού κατά του covid-19 στην Πάτρα, όταν την ίδια  ώρα δεν διαθέτει τηλέφωνα .

Χαρακτηριστικό των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν και τα οποία θα αναδειχθούν ακόμα πιο έντονα μόλις αρχίσουν οι εμβολιασμοί, είναι και το γεγονός, όπως τόνισε ο κ. Βιτωράτος, ότι είναι επισφαλές το κατά πόσο θα λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες ενώ υπάρχει σωρεία προβλημάτων και με την ψύξη , δεδομένου ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν λειτουργούν το μεγαλύτερο διάστημα οι «πύργοι ψύξης». Υπενθυμίζεται ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα δέχονται πολίτες , προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνολική κάλυψη του πληθυσμού , όλο τον χρόνο!!!

Ένα έγγραφο άναψε φωτιές

Η βεβιασμένη κίνηση να σταλεί σε όλους του νοσηλευτές της περιοχής αλλά και τους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια υγεία, έγγραφο με το οποίο τους καλούσαν μέσα σε λίγες ώρες να δηλώσουν εάν θα κάνουν ή όχι το εμβόλιο, ζητώντας παράλληλα και την αποτύπωση προσωπικών δεδομένων τους, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων τόσο στην Πάτρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Να σημειωθεί ότι η δήλωση πραγματοποίησης ή μη του εμβολίου, ζητήθηκε ενώ τα εμβόλια δεν έχουν φτάσει όχι μόνο στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία υπάγεται και η Δυτική Ελλάδα, αλλά ούτε καν στη χώρα μας. Αυτό και μόνο δημιούργησε φόβο και προβληματισμό στις τάξεις των υγειονομικών της περιοχής και είχε αρνητικό αποτέλεσμα καθώς λειτούργησε υπέρ της αύξησης των αρνητικών απαντήσεων.

Ίδιο σκηνικό στα εμβολιαστικά

Κέντρα στην Άνω πόλη

Στο ίδιο έργο θεατές θα βρεθούν και όσοι μεταβαύνουν να εμβολιατούν ατα του κορονοϊού στο κέντρο Υγείας Άνω πόλης στην οδό Γερμανού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα λειτουργήσουν επίσης δύο εμβολιαστικά κέντρα.

Το χαρακτηρισμένο ως Α εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργεί στον πρώτο όροφο αναμεσα σε τακτικά ιατρεία, σε χώρο δηλαδή σε χώρο όπου πηγαίνουν περιστατικά τα οποία είναι άγνωστο κατά πόσο νοσούν από κορονοϊό.

Το Β εμβολιαστικό κέντρο στο Κέντρο Υγείας της Άνω πόλη προβλέπεται να λειτουργήσει στο ισόγειο του κτιρίου μέσα στο ΤΟΜΥ και δίπλα ακριβώς στην αποκαλούμενη ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ !!!

Παιδιά με ψυχική νόσο σε δημόσια θέα

Σοβαρότατα προβλήματα υπάρχουν και σε ότι αφορά την γενικότερη λειτουργία του Κέντρου σε συνάρτηση με την διαχείριση των χώρων. Ενδεικτικό είναι ότι συμβαίνει στον όροφο όπου συνεδριάζουν οι επιτροπές του ΚΕΠΑ. Στον ίδιο όροφο λειτουργεί και το κέντρο ψυχικής υποστήριξης παιδιών, τα οποία χωρίς να τηρείται κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, οδηγούνται σε δημόσια θέα σε συνεδρίες!!!

Πηγή: patrastimes.gr