Με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κο Νεκτάριο Φαρμάκη και το Δήμαρχο Πατρέων, κο Κωνσταντίνο Πελετίδη η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων ζητά επιτέλους να υπάρξουν απαντήσεις για τη μη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση στη Πάτρα.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε και ολοκληρώθηκε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ και ακολουθήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να παραδοθεί το κτίριο προς λειτουργία και να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων με συνεδρίαση από τις 31 Αυγούστου 2018 έχει εγκρίνει το από 16-07-2018 πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή και ανέγερση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, διαμερίσματα τύπου Α και τύπου Β για άτομα με νοητική υστέρηση» μετά από δύο έτη η δομή παραμένει ανενεργή και χρειάζονται άμεσες ενέργειες καθώς όσο παραμένει κλειστή θα παρουσιάζει σημαντικές κτιριακές φθορές ενώ δεν μπορούν να υλοποιηθούν προγράμματα προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). Πρόκειται για κοινωνικοσυνδικαλιστική, μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση, η οποία έχει την ευθύνη για τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Αριθμεί σε είκοσι πέντε (25) ενεργά μέλη και αγωνίζεται για  την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.

Η χρήση του Σταθακοπούλειου κληροδοτήματος προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και η διαμόρφωση τεσσάρων δομών (ψυχικής υγείας-αυτισμού-πολλαπλών αναπηριών- νοητικής αναπηρίας) στους χώρους του, αποτέλεσε μεγαλόπνοο όραμα για το αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα της περιοχής. Θα αναδεικνύονταν σε κοινωνικά έργα με ξεχωριστή σημασία για τα άτομα με αναπηρία όχι μόνο για την Αχαΐα αλλά για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η αρχή έγινε με τη θεμελίωση του κτιρίου για τα άτομα με νοητική υστέρηση του Συλλόγου «ΜΑΧΗΤΕΣ» προκειμένου να στεγαστεί Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας 50 ατόμων και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης 13 ατόμων. Το έργο χρηματοδοτήθηκε και ολοκληρώθηκε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ και ακολουθήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να παραδοθεί το κτίριο προς λειτουργία και να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων με συνεδρίαση από τις 31 Αυγούστου 2018 έχει εγκρίνει το από 16-07-2018 πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή και ανέγερση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, διαμερίσματα τύπου Α και τύπου Β για άτομα με νοητική υστέρηση». 

Μετά από δύο έτη η δομή παραμένει ανενεργή και χρειάζονται άμεσες ενέργειες καθώς όσο παραμένει κλειστή θα παρουσιάζει σημαντικές κτιριακές φθορές ενώ δεν μπορούν να υλοποιηθούν προγράμματα προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Επιπλέον θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα από τους αρμόδιους σχετικά:

  • Με την τήρηση των κανόνων προσβασιμότητας σε όλους τους χώρους της δομής
  • Με την τοποθέτηση ηχητικών παραπετασμάτων
  • Με τη λειτουργία των δεξαμενών στο υπόγειο της δομής
  • Με τις εργασίες για τη μόνωση της ταράτσας του κτιρίου

Αναμένουμε άμεσες ενέργειές σας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

Πηγή: patrastimes.gr