Σε ένα από τα αστικά κέντρα της χώρας, στα οποία συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία, συνδικάτα, σύλλογοι, αναμένεται ναι δώσουν δυναμικό παρών, με φόντο την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, θα μετατραπεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα η Πάτρα.

ΑΠΕΡΓΙΑ

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν έχει κηρύξει απεργία, αλλά στάση εργασίας τις απογευματινές ώρες, στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, όπως και στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα της χώρας, το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει 24ωρη απεργία με πραγματοποιήσει συγκέντρωσης στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορείας το απόγευμα στις 6:30 με εκκίνηση από το εργατικό κέντρο.

Στο πλαίσιο της διαμόρφωση κοινού μετώπου το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ – όπως και σε κεντρικό επίπεδο η ΑΔΕΔΥ –  συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση έχοντας κηρύξει επίσης 24ωρη απεργία. Σε επίπεδο Πάτρας αναμένεται τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας να νεκρώσουν.

Κυρίαρχο αίτημα, όχι η διόρθωση αλλά η απόσυρση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που φέρνει προς ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση και η οποία καταργεί κεκτημένα δεκαετιών, όπως το οκτάωρο, το δικαίωμα στην απεργία και η ποινικοποίηση δράσεων των συνδικαλιστών καθώς και απολύσεις, οι οποίες δεν θα αιτιολογούνται καν.

Από την σημερινή απεργία εξαιρούνται και δεν συμμετέχουν και σε επίπεδο Πάτρας. οι καθηγητές μέλη της ΕΛΜΕ Αχαΐας, οι οποίοι εμπλέκονται την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

ΣΕΥΠ ΑΧΑΪΑΣ

Στις 10 Ιούνη με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία πήραν το μήνυμα! Χιλιάδες εργαζόμενοι από κάθε κλάδο έκαναν φύλλο και φτερό την κυβερνητική προπαγάνδα, τις δικαστικές αποφάσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας και απέργησαν μαζικά. Στις 16 Ιούνη συνεχίζουμε με νέα απεργία για να πεταχτεί το αντεργατικό έκτρωμα στα σκουπίδια! 

Το εργατικό Κέντρο Πάτρας συμμετέχει με απόφαση για ΑΠΕΡΓΙΑ και συλλαλητήρια 10:30π.μ και 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Να μην επιτρέψουμε να γίνει κόλαση η ζωή των εργαζόμενων! Να μην επιτρέψουμε να περάσει η κατάργηση του 8ωρου, της Κυριακής αργίας, να μην εφαρμοστούν τα εξοντωτικά ωράρια που μας γυρνάνε 150 χρόνια πίσω, η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Να μην επιτρέψουμε το ξεμονάχιασμα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία με το αίσχος των ατομικών συμβάσεων!

Ποτέ δεν ήταν δική μας επιλογή και ποτέ δεν θα ‘ναι, η εξαντλητική δουλειά, η δουλειά ήλιο με ήλιο. Ποτέ δεν επιλέξαμε τους μισθούς πείνας, τη μερική απασχόληση και την ευελιξία. Οι ελεύθερες απολύσεις, η ανεργία και η ανάγκη για επιβίωση ήταν πάντα το πιστόλι στο κρόταφο μας, που κρατούσαν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους για να μας εκμεταλλεύονται, για να θησαυρίζουν από το μόχθο και την εργασία μας.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δε θα ρυθμίσει, όπως λένε, την εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλλει οι μεγαλοεργοδότες. Θα την κάνει ακόμη πιο άγρια! Νομοθετώντας την απλήρωτη εργασία, κάνουν ακόμη πιο λάστιχο την ζωή μας, ξεχαρβαλώνουν τον όποιο προσωπικό και οικογενειακό χρόνο έχει απομείνει. Απαλλάσσουν τους επιχειρηματίες από τον μεγάλο βραχνά της συλλογικής πάλης, διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης, βάζοντας τον κάθε εργαζόμενο, μόνο του απέναντι στον εργοδότη. Γι’ αυτό και έχουν πάρει πάνω τους την ψήφιση του νομοσχεδίου! Είναι απαίτηση τους και έχουν μπει μπροστά για να περάσει με κάθε τρόπο!

Αυτά στηρίζουν οι εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές, η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία συμφωνεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Γι’ αυτό ενώ ΟΛΑ τα συνδικαλιστικά όργανα πανελλαδικά αποφάσισαν απεργία για την μέρα που ψηφίζονται οι ανατροπές του αιώνα, η ΓΣΕΕ σφύριξε τη λήξη των κινητοποιήσεων. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι έχουν συμβόλαιο με το κεφάλαιο και την κυβέρνηση.

Εμείς με αισιοδοξία και με πίστη στο δίκιο μας, όλες και όλοι οι εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, από κάθε χώρο δουλειάς, κάθε σχέση εργασίας, κλιμακώνουμε τον αγώνα!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους με τις οικογένειές τους, όλες οι γειτονιές της Πάτρας να κατέβουν στον δρόμο! 

Να συμμετέχουν στην Απεργία και στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Τετάρτη 16 Ιουνίου, 10:30π.μ. και 7:00μ.μ

Το νομοσχέδιο-έκτρωμα να μείνει στα χαρτιά!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Δεν έχει τέλος το ξήλωμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων από την κυβέρνηση των Αρίστων. Οι υπουργοί της κυβέρνησης που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, που δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο, που δεν γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι εξαρτώμεθα από το μισθό μας…πέρασαν νύχτα ΦΕΚ για διεύρυνση της λειτουργίας των Super Market από τις 7 το πρωί έως τις 10.30 το βράδυ… Φαίνεται οι πολίτες της χώρας μας δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν από το να ψωνίζουν μέρα-νύχτα και οι εργαζόμενοι-δούλοι, να εργαζόμαστε ήλιο με ήλιο.

Σε μια εργασιακή ζούγκλα που δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΕΠΕ και ΙΚΑ), που δεν σέβεται ο ένας τον άλλο, που δεν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα και δημοκρατία, πως  πορεί να υπάρχει εργασιακή ειρήνη και κοινωνική συνοχή;;;

Μπορεί κάποιος από την κυβέρνηση να απαντήσει στους εργαζόμενους τι είμαστε τελικά; Απλά αριθμοί που χρησιμοποιούμαστε για να πλουτίζουν οι φίλοι, κουμπάροι και δυνατοί σύμμαχοι την κυβέρνησης ή άνθρωποι – εργαζόμενοι με ίσα δικαιώματα, ελευθερίες και ίσες ευκαιρίες;Πόσα μπορούμε πλέον να ανεχτούμε οι εργαζόμενοι; Πόσα πρέπει να δώσουμε από τη ζωή μας στους εκλεκτούς της κυβέρνησης για να είναι ικανοποιημένοι;

Διαλύσατε, κύριοι του Υπ. Εργασίας, την επιθεώρηση εργασίας, το ΣΕΠΕ… το κάνατε υπηρεσία πρωτοκόλλων, για να μη γίνεται κανένας έλεγχος στους μεγαλοεργοδότες φίλους σας και να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλουν και όπου θέλουν… Θα κάνετε, λέει, το ΣΕΠΕ ανεξάρτητη αρχή, για να μην λογοδοτήσετε ποτέ και σε κανέναν κύριε Υπουργέ, για να μην έχετε καμία ευθύνη για τις παράφορες παραβιάσεις των εργασιακών μας δικαιωμάτων… Άλλωστε τα δικά σας παιδιά δεν θα εργαστούν ως εμποροϋπάλληλοι όπως εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Τι σας ενδιαφέρει λοιπόν πως θα δουλεύουμε εμείς…

Δεν γίνονται έλεγχοι από το ΙΚΑ… Δεν έχει λέει, αρκετό και εκπαιδευμένο προσωπικό για ελέγχους «ότι θέλει ο μεγαλοεργοδότης»… Μπορεί να δηλώσει ότι εργάζομαι στο τέλος του μήνα, ή και καθόλου… Μπορεί να με απασχολεί όσες ώρες θέλει… Θα τις δηλώσει (αν τις δηλώσει)όποτε το θυμηθεί… Θα με πληρώνει με ρεπό, θα μου δώσει μισθό όσο θέλει και αν θέλει… Όλα βέβαια με διαβούλευση εργοδότη και εργαζόμενου… Το μυρμήγκι θα διαπραγματεύεται με τον ελέφαντα.

Μόνο ένα δικαίωμα δεν έχετε δώσει ακόμα στους εργοδότες,κύριοι της κυβέρνησης, να μας εκτελούν επιτόπου αν δεν κάνουμε τη δουλειά όπως θέλουν αυτοί…Αλλά μην σας βάζουμε ιδέες…είστε ικανοί για όλα.

Οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουμε να μας παραδώσετε σκλάβους στους μεγαλοεργοδότες φίλους σας και συγκυβερνώντες σας.

Δεν θα επιτρέψουμε ο οδοστρωτήρας που κατασκευάζετε να περάσει από πάνω μας.

Δεν θα επιτρέψουμε ότι με αγώνες και αίμα έχουμε κερδίσει τόσα χρόνια πριν να τα ισοπεδώσετε μέσα σε μία νύχτα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΝΗ

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΒ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ

ΟΤΑΝ Η ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΟΜΟΣ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ¨Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨

Συμμετέχουμε στην ΑΥΡΙΑΝΗ  24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ της ΑΔΕΔΥ, ΕΝΑΝΤΙΑ  στο
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στην
κατάργηση του οκταώρου, στην επέκταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, σε
απλήρωτες υπερωρίες, σε ελαχιστοποίηση του κόστους των παρανόμων
απολύσεων, στην ποινικοποίηση της δράσης των σωματείων, στον περιορισμό των
απεργιών και στην αχαλίνωτη διεύρυνση των κλάδων που θα εργάζονται τις
Κυριακές.
ΕΝΑΝΤΙΟΝΟΜΑΣΤΕ σε ένα νομοσχέδιο που μετά την ψήφισή του θα δημιουργήσει
εργασιακή ζούγκλα στην χώρα μας, τον πολυπόθητο καθεστώς της κυβέρνησης.
Αντιστεκόμαστε ΟΛΟΙ με όλες μας τις δυνάμεις στο βάναυσο αυτό αντεργατικό
νομοσχέδιο.
Καλούμε όλους τους Συναδέλφους να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στην
Απεργία όσο και  στην  ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  στις 10:30πμ  στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ…
ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ,
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ!

Η Δημοτική Αρχή

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, θα συμμετέχουν, στη σημερινή συγκέντρωση και πορεία, που διοργανώνεται στις 10.30 το πρωί, από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.
Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 9 το πρωί, η Δημοτική Αρχή, θα παραστεί στην προσυγκέντρωση των Σωματείων του Δήμου, μπροστά στο Δημαρχείο και μαζί τους θα πορευτεί προς το Εργατικό Κέντρο.

Η Δημοτική Αρχή και οι εργαζόμενοι του Δήμου, θα δώσουν για μια ακόμα φορά βροντερό «παρών», συμμετέχοντας μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, απαιτώντας:
Να μην ψηφιστεί και να πεταχτεί στα σκουπίδια το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά που βάζει ταφόπλακα σε δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα, που νομιμοποιεί την απλήρωτη δουλειά, καταργεί το 8ωρο και την Κυριακή αργία.
Η Δημοτική Αρχή, θα συμμετάσχει και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Εξάλλου, από τον Σύλλογο Προσωπικού της ΔΕΥΑΠ, ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, και γι αυτό σήμερα, από τις 11 το πρωί, έως την λήξη του ωραρίου, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ
Η Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση αναφέρει  πως «δε θα επιτρέψουμε τη νομοθέτηση της “εργασιακής ζούγκλας” που οραματίζονται. Λέμε ΟΧΙ στον εργασιακό μεσαίωνα – Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση της ζωής μας. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς μισθούς – εργασιακά δικαιώματα, λιγότερες ώρες εργασίας, χωρίς μείωση μισθών, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση και το συνδικαλισμό».

Λαϊκή Ενότητα

Η Γενική Απεργία της 10/6 ήταν η αρχή. Με αγωνιστική ενότητα ο κόσμος
της δουλειάς μπορεί να καταφέρει μία νίκη απέναντι στον αντεργατικό
νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Η Λαϊκή Ενότητα χαιρετίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες απεργών και νεολαίας
που βγήκαν στις 10 Ιούνη στους δρόμους της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων
όλης της Ελλάδας, ενάντια στο νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για το εργασιακό.
Οι διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων και δημιουργούν
παρακαταθήκες για την αμφισβήτηση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Η
δυναμική της απεργίας ενόχλησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έσπευσε να
κινητοποιήσει κέντρα και μηχανισμούς για να συκοφαντήσει τους απεργούς,
αλλά και να ασκήσει πίεση για να μην αναπτυχθεί περαιτέρω ο αγώνας.
Το νομοσχέδιο αποτελεί την μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών
στα δικαιώματα των εργαζομένων. Βαθαίνει την απελευθέρωση των απολύσεων,
εντατικοποιεί περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας, μειώνει τους μισθούς με
την κατάργηση των υπερωριών, καταργεί την Κυριακάτικη αργία. Παράλληλα
ξεθεμελιώνει τα δικαιώματα συνδικαλιστικής δράσης, θέτοντας εμπόδια στην
κήρυξη των απεργιών, διευκολύνοντας την κήρυξή τους ως παράνομων και
καταχρηστικών, ποινικοποιώντας συνδικαλιστικές πρακτικές, διευρύνοντας
το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε και στην παιδεία, αλλά και στα
δικαιώματα, επιχειρεί να επιβάλει μεγάλες ανατροπές εις βάρος των λαϊκών
στρωμάτων. Η κατεύθυνσή της στοχεύει, στην ήττα του μεγάλου
αντιμνημονιακού κινήματος, αλλά και στην υποχώρηση της Αριστεράς, σε μια
μακροπρόθεσμη νίκη για το κεφάλαιο. Όμως, η επιθετικότητα της πολιτικής
της δημιουργεί μεγαλύτερες αντιστάσεις από αυτές που αναμένει, όπως
έδειξε ο αγώνας των φοιτητών, αλλά και η ακύρωση στην πράξη της
απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι μαζικοί, ενωτικοί
αγώνες μπορούν να ανατρέψουν ακόμα και βασικές πτυχές της κυβερνητικής
κατεύθυνσης. Ωστόσο, στους χώρους εργασίας, με δεδομένες τις δυσκολίες
και τα προβλήματα που οξύνονται από την περίοδο των μνημονίων και μετά,
απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια, μαζική, πλατιά, ενωτική συνδικαλιστική
δουλειά, αλλά και παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στους χώρους όπου δεν υπάρχει
πρωτοβάθμιος συνδικαλισμός αλλά και συνδικαλιστική κάλυψη.
Τεράστια ευθύνη για την προώθηση αντεργατικών ρυθμίσεων έχει η κυβέρνηση
της ΝΔ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ ,ΚΙΝΑΛ) που
έχοντας ψηφίσει στο παρελθόν αντεργατικούς νόμους προετοίμασαν το έδαφος
για την μεγάλη επίθεση της ΝΔ. Ταυτόχρονα τεράστια  ευθύνη έχουν  οι
συμβιβασμένες πλειοψηφίες των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων με
κύρια την ευθύνη της  πλειοψηφίας  της ΓΣΕΕ , που λειτουργεί
υπονομευτικά  απέναντι στη κλιμάκωση των αγώνων για την υπεράσπιση των
συμφερόντων των εργαζομένων
Η στήριξη των αντιστάσεων, αλλά και η ανατροπή του νόμου απαιτεί τη
διαμόρφωση κινηματικών συντονισμών αγωνιζόμενων σωματείων, ομοσπονδιών
και εργατικών κέντρων, χωρίς την ταύτιση με πολιτικούς ή κομματικούς
χώρους, πάνω στην κοινή συμφωνία για αντιπαράθεση σε συγκεκριμένα μέτωπα
και για μια κατεύθυνση κλιμάκωσης και όχι εκτόνωσης. Μία τέτοια κίνηση
θα συνέβαλε στην μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων και της αναφοράς των
αγωνιστικών ρευμάτων, αλλά θα πίεζε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, για την
λήψη αγωνιστικών αποφάσεων. Επίσης, τέτοιες πλατιές πρωτοβουλίες μπορούν
να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό όχημα για την πάλη για την ανατροπή
του νόμου Χατζηδάκη. Είναι, επιπλέον, ανάγκη να αναπτυχθούν μορφές
κινητοποιήσεων που να αξιοποιούν την εμπειρία των μεγάλων κοινωνικών
κινητοποιήσεων της προηγούμενης δεκαετίας, στις συνοικίες, με
συγκεντρώσεις στις πλατείες κ.λπ., με στόχο την συσπείρωση δυνάμεων που
δεν εκφράζονται συνδικαλιστικά ή και πολιτικά.
Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις  τις ημέρες ψήφισης του
νομοσχεδίου, είναι αναγκαία. Παράλληλα, πρέπει να διαμορφωθούν οι
συνθήκες αποτροπής της εφαρμογής του νόμου στην πράξη, ξεκινώντας από
την εναντίωση στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στις διαδικασίες ελέγχου
και άμεσης κρατικής παρέμβασης στα σωματεία.
Η Λαϊκή Ενότητα θα κινηθεί αταλάντευτα και με πρωτοπόρο τρόπο σε αυτή
την κατεύθυνση για να συμβάλλει ώστε να υπάρξει μια πανεργατική και
μαζική απάντηση στα σχέδια διάλυσης κάθε εργατικού δικαιώματος και
καλεί:
Στην απεργιακή κινητοποίησή την Τετάρτη 16.6.2021 με  προσυγκέντρωση
10.30π.μ. στα  Προπύλαια  και πορεία στη Βουλή με τα Συνδικάτα.
Στο απογευματινό συλλαλητήριο της Τετάρτης 16.6.2021  στο Σύνταγμα ,
Όθωνος και Αμαλίας στις 4.30μ.μ.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών επισημαίνοντας πως στηρίζει τις κινητοποιήσεις. «Η θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν μείνει χωρίς ουσιαστική στήριξη είναι τραγική και προδιαγράφετε ιδιαίτερα ζοφερή με νέο κύμα λουκέτων και έξαρσης της ανεργίας. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο», αναφέρει ο Εμπορικός.

Στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί και στα ΜΜΕ, από 2μμ έως 6μμ.

Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ

Με το νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκεται να κατοχυρωθεί η Εργασία χωρίς σταθερό ωράριο, με τις ελάχιστες αμοιβέςχωρίς δυνατότητα διεκδίκησης. Βασικοί άξονες του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν:

1. ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Καταργείται στην πράξη το 8ωρο αφού δίνεται η δυνατότητα να παρατείνεται χωρίς αμοιβή ο χρόνος εργασίας (απλήρωτη εργασία).

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο την εργασία κρατώντας καθηλωμένους τους μισθούς.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν ακόμα και διακεκομμένο ωράριο σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

2. ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Ατομικές Συμφωνίες σημαίνουν εργασία χωρίς δικαιώματα.

Πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο εκβιαστικό πλαίσιο που επιβάλλει η Εργοδοσία.

Η επιβολή των όρων εργασίας με ατομικές συμφωνίες χτυπάει την μοναδική δυνατότητα του εργαζόμενου να κατοχυρώσει θεσμικά και μισθολογικά δικαιώματα: τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

3. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Ρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις.

Ακόμα και αν δικαστήριο κρίνει άκυρη μια απόλυση, η εταιρεία που έκανε την απόλυση, έχει δυνατότητα να μην επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο που δικαιώθηκε.

Όταν γίνεται προειδοποιητική απόλυση, δίνεται το δικαίωμα στον Εργοδότη να μην απασχολεί τον εργαζόμενο κατά το χρόνο της προειδοποίησης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Τετάρτη 16 Ιούνη στις 10.30 το πρωί

στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Τετάρτη 16 Ιούνη στις 7 το απόγευμα

στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Labour Πάτρας: Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Το ξέσπασμα και η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζομένους και τις εργαζόμενεςΜπροστά στις νέες συνθήκες πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, το αντίπαλο στρατόπεδο – με πρόσχημα την πανδημία – επιδιώκει να προκαλέσει καίρια πλήγματα στον κόσμο της εργασίας με γενικευμένη αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση. Από τις καταστάσεις που βιώσαμε στους χώρους δουλειάς εν μέσω πανδημίας μέχρι την επίθεση στο 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση, κεφάλαιο και κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει πως η νέα «κανονικότητα» που ευαγγελίζονται συνεπάγεται την ολική εξόντωση των εργαζομένων σε κάθε επίπεδο.

Με όπλα την νομοθέτηση αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων, την άγρια κρατική καταστολή, τη στήριξη από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, αλλά και την κοινοβουλευτική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Βελόπουλου, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά αντιδραστικών τομών σε οικονομία, παιδεία, εργασία και στην προσπάθεια κατάργησης στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Επιδιώκει να οικοδομήσει ένα καθεστώς εκμετάλλευσης και αυταρχισμού χωρίς ίχνος εργατικών δικαιωμάτων με ιστορικό πισωγύρισμα στις κατακτημένες λαϊκές ελευθερίες για την καθυπόταξη της όποιας προσπάθειας αντίστασης και αγώνα.

Αυτή τη φορά κατατίθεται προς ψήφιση το νέο αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο αποτυπώνονται σοβαρές τομές στο ζήτημα του χρόνου εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές, τη δυνατότητα ανάπτυξης εργατικών αγώνων και της συλλογικής διεκδίκησης. Παράλληλα, το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, που προορίζονται για το κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο προωθεί:

 • Την ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου και της σταθερής εργάσιμης μέρας, νομοθετώντας τη 10ωρη εργασία και την ελαστικοποίηση της εργασίας, με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό.
 • Την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία για τους εργοδότες.
 • Τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
 • Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και κρατικό έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως προϋπόθεση   για  την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
 • Επιβολή της ηλεκτρονικής ψήφου, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας.
 • Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.
 • Απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας», η απεργία κηρύσσεται παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.

Δε θα σηκώσουν ξανά οι εργαζόμενοι/ες την κρίση τους στις πλάτες τους!

Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Απέναντι σε αυτή την άθλια κατάσταση, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν τους μόνιμους συμμάχους της, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό «συνδικαλισμό». Η ΓΣΕΕ αφού ακύρωσε με πραξικοπηματικό τρόπο την απεργία που είχαν αποφασίσει δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες για τις 03/06, υπονομεύει την απεργία στις 16/06, ορίζοντας συνεδρίαση τη Δευτέρα 14/06, δηλαδή δύο μέρες πριν από τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ακυρώνοντας στην πράξη ακόμα και την απόφαση για 24ωρη απεργία! Η ΑΔΕΔΥ ενώ προκήρυξε αρχικά στάση εργασίας για τις 16/06, κινούμενη σε μια λογική αγώνων χαμηλής έντασης, μετά από έντονη κατακραυγή και πίεση από τις ταξικές δυνάμεις, τη Δευτέρα το πρωί πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία της 16 Ιούνη. Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ που με τη συνηγορία της στη μετάθεση της απεργίας στις 03/06, δίνουν άλλοθι της δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού για αποκλιμάκωση των αγώνων.

Ενάντια στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, χιλιάδες εργαζομένων συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10/06, στην Πάτρα και σε όλη τη χώρα, δίνοντας μια πρώτη απάντηση ενάντια στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων δεν ήταν μόνο ένα βροντερό «Ως εδώ», αλλά έδειξε μια διάθεση διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας. Ιδιαίτερα μαζικά και ελπιδοφόρα ήταν τα μπλοκ των αγωνιστικών δυνάμεων στην έρευνα. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις των εργαζομένων στην έρευνα αποτελεί απότοκο των διαδικασιών όλου του προηγούμενου διαστήματος, που οδήγησε στην ίδρυση του σωματείου. Ενός σωματείου που επιδιώκουμε να έχει ως στόχο την αναγνώριση της εργασιακής ιδιότητας του μη μόνιμου ερευνητικού προσωπικού και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στην σημερινή εποχή των αυξημένων τεχνολογικών δυνατοτήτων και της ραγδαίας αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, η μείωση του χρόνου εργασίας (6ωρο-5μερο-30ωρο) με αυξήσεις στους μισθούς, για να δουλέψουν με αξιοπρεπείς όρους οι χιλιάδες ανέργων που δημιούργησε η κρίση της περασμένης δεκαετίας, προβάλλει ως η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για εκατομμύρια εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Το “Σικάγο της εποχής μας” έχει χρέος να πάει τις τότε διεκδικήσεις των εργαζομένων ένα βήμα παραπέρα.

 

Η πάλη του εργατικού κινήματος μπορεί να νικήσει! Ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο.

 

 • Όχι στην κατάργηση του 8ώρου, κάτω τα χέρια από την απεργία. Μείωση του χρόνου εργασίας (5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο), ανθρώπινα ωράρια, αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη – σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και την διαιώνιση της εργασιακής επισφάλειας. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζομένους στην έρευνα.
 • Αύξηση του βασικού μισθού στα 900 ευρώ, πλήρης επαναφορά των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων, κατάργηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού πλαισίου.
 • Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις δαπάνες για την αστυνομοκρατία. Αύξηση των δαπανών σε υγεία, παιδεία, έρευνα, πολιτισμό, κοινωνικές υπηρεσίες.
 • Κάτω τα χέρια από τους αγώνες και τα σωματεία. Καμιά κυβερνητική/κρατική παρέμβαση.
 • Δημόσια Δωρεάν Ποιοτική Υγεία για όλο το λαό! Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ.

 

Όλοιες στην απεργία που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Τετάρτη 16/06, στην πρωινή απεργιακή συγκέντρωση και στο συλλαλητήριο το απόγευμαμε προσυγκέντρωση στο Παράρτημα στις 10:00 και στις 18:30 αντίστοιχα.

Ταξική Πτέρυγα

Την Πέμπτη 10/06 χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι πλημμύρισαν την πόλη της Πάτρας και όλης της χώρας, κάτι που αποτέλεσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη διάθεση και τη δυναμική του κόσμου της εργασίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και να αποτρέψει την επιβολή του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη.

H κυβέρνηση επιταχύνει την επίθεση επισπεύδοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 16/6/21 επιδιώκοντας να ανακόψει το ογκούμενο κύμα διαδηλώσεων που κυκλώνει απειλητικά την κυβέρνηση.

Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, πρέπει να υπάρξει σύσσωμη συντονισμένη αντίδραση των συνδικάτων για αποφασιστική απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα, – για να κατέβουν τα ρολά σε όλους τους εργασιακούς χώρους και για παλλαϊκό κάλεσμα στις πλατείες σε κάθε περιοχή, με στόχο τον πανεργατικό και παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Ο υποταγμένος γραφειοκρατικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δρα πυροσβεστικά στην ανάγκη απεργιακής κλιμάκωσης, για να μην περάσει από τη βουλή το έκτρωμα Χατζηδάκη-κυβέρνησης-ΣΕΒ.

Η ΓΣΕΕ επιβεβαιώνοντας ξανά το ρόλο του εταίρου της κυβέρνησης τηρεί σιγή ιχθύος, χωρίς να ψελλίζει ούτε λέξη για νέα απεργία. Η ΑΔΕΔΥ ενώ προκήρυξε αρχικά στάση εργασίας για τις 16/06, κινούμενη σε μια απεργοσπαστική λογική, μετά από πίεση και έντονη κατακραυγή αλλά και την διαφοροποίηση συμβούλων από την απεργοσπαστική γραμμή, τη Δευτέρα το πρωί πήρε απόφαση για 24-ωρη απεργία της 16 Ιούνη.

Οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ -με περίσσια υποκρισία-, ευθυγραμμίζονται απόλυτα και χωρίς προσχήματα προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τον αγώνα κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου. Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ που με τη συνηγορία της στη μετάθεση της απεργίας της 3/6 δίνουν άλλοθι της δυνάμεις του κρατικού, κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού για αποκλιμάκωση των αντιδράσεων και για εκχώρηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων στην κυβέρνηση, τη ΓΣΕΕ και τον Παναγόπουλο.

Η απεργία στις 10 Ιούνη είχε επιτυχία όμως, ακριβώς επειδή βασίστηκε στους ίδιους τους εργαζόμενους, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις γενικές τους συνελεύσεις. Το αναδυόμενο ταξικό ρεύμα εντός των σωματείων ήταν αυτό που διασφάλισε την απεργία και μπορεί να πετάξει στα σκουπίδια το τελεσίγραφο της κυβέρνησης. Παίρνοντας στα χέρια του την υπόθεση της απεργίας στις 16 Ιούνη με κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο!

Τώρα είναι η ώρα που οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι μέσα από τα ταξικά – αγωνιστικά σωματεία μας πρέπει και θα βγούμε στην αντεπίθεση κόντρα στον εργασιακό κάτεργο διεκδικώντας τίποτα λιγότερα από ότι έχει δυνατότητα η εποχή – 5ήμερο / 6ωρο / 30ωρο, μόνιμη σταθερή δουλειά με όλα τα δικαιώματα. Τώρα είναι η ώρα το εργατικό κίνημα να αλλάξει ρότα για να υπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες των εργατ(ρι)ών ! Ένα ισχυρό εργατικό – λαϊκό κίνημα, ανεξάρτητο από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, ταξικό βάσει των αναγκών της πληττόμενης πλειοψηφίας της κοινωνίας, αγωνιστικό που δεν θα κάνει βήμα πίσω από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων !

Καλούμε όλα τα σωματεία να αποφασίσουν 24ωρη απεργία στις 16/6. Το ταξικό εργατικό κίνημα θα βρεθεί στο δρόμο και θα δώσει τη μάχη δηλώνοντας ότι ο νόμος αυτός δεν θα περάσει. Για να γεννηθεί μια νέα προοπτική ταξικών εργατικών αγώνων διαρκείας απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου.

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνο με ανυποχώρητους μαζικούς αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης -ΕΕ- κεφαλαίου από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό – λαϊκό κίνημα μπορούμε να πάρουμε πίσω τον χρόνο, τον πλούτο και την ζωή που μας κλέβουν!

• Μείωση του χρόνου εργασίας. 5ήμερο-30ωρο-6ωρο σταθερό. Νομοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας. Να ακυρωθούν οι νόμοι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

• Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι στην «ευέλικτη απασχόληση». Όχι στη ζωή λάστιχο!. Μόνιμη και σταθερή και με ασφάλιση δουλειά για όλους.

• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πλήρης επαναφορά της ισχύος των ΣΣΕ, κατάργηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού πλαισίου. Αύξηση του κατώτερου μισθού για μία αξιοπρεπή ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

• Κάτω τα χέρια από τις απεργίες, τις διαδηλώσεις και τα σωματεία. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων.

• Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρης κάλυψη των απωλειών της πανδημίας.

• Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Αποκλειστικά Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, υποχρεωτική για όλους.

• Πλήρης προστασία των εργαζομένων από την παρενόχληση και τη βία στους εργασιακούς χώρους.

• Άδειες επιμέλειας και φροντίδας των παιδιών και για τους δύο γονείς με πλήρεις αποδοχές.

Όλοι-ες στην απεργία που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Τετάρτη 16/06, στην πρωϊνή απεργιακή συγκέντρωση και στο συλλαλητήριο το απόγευμα, με προσυγκέντρωση στο παράρτημα στις 10:00 και στις 18:30 αντίστοιχα.

Όλοι-ες μαχητικά στην Απεργία Τετάρτη 16 Ιουνίου, στα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα.

Πηγή: patrastimes.gr