“Κυβέρνηση και εργοδοσία έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την προστασία και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του εμπορίου, συνειδητά εγκληματούν σε βάρος της ζωής μας, της υγείας και των δικαιωμάτων μας”, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΣΕΙΥΠ Αχαίας, συμπληρώνοντας:

“Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο λέμε ως ΕΔΩ!  Δεν αντέχουμε άλλο! Δε θα το επιτρέψουμε!
Την ίδια στιγμή που στο εμπόριο μετράμε νεκρούς συναδέλφους αλλά και δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία και στα σπίτια τους, την ώρα που στα μάτια όλων μας φάνηκε ξεκάθαρα πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς ήταν ένα μεγάλο ψέμα, η κυβέρνηση δρομολογεί νέα μεγάλη σφαγή, ετοιμάζεται να φέρει τις ανατροπές του αιώνα, τη διάλυση της ζωής μας, των μισθών μας, του εργάσιμου χρόνου.
135 χρόνια μετά τον αιματοβαμμένο Μάη στο Σικάγο που καθιέρωσε το 8ωρο και έναν αιώνα από την πρώτη εφαρμογή του στη χώρα μας, η κυβέρνηση επιδιώκει να το καταργήσει και να του δώσει τη χαριστική βολή, να νομιμοποιήσει την υπερωριακή 10ωρη απλήρωτη εργασία.
Δε θα δεχτούμε τον νέο εργασιακό μεσαίωνα! Δε θα ανεχτούμε σε έναν ήδη επιβαρυμένο κλάδο από τις ελαστικές μορφές εργασίας να γίνει το 8ωρο μας 10ωρο και η Κυριακάτικη Αργία παρελθόν.
Από τη μία οι εργαζόμενοι στα supermarket που εργαζόμαστε βρέξει-χιονίσει, χωρίς ρεπό, με φουλ τις μηχανές της εντατικοποίησης, άρρωστοι, μεταφερόμενοι από κατάστημα σε κατάστημα. Μετράμε καθημερινά κρούσματα από τον κορωνοϊό και δυστυχώς το τελευταίο τρίμηνο μετράμε και νεκρούς συναδέλφους. Μετράμε  εργατικά ατυχήματα, αιθνίδιους θανάτους, που όπως και για τα κρούσματα του κορωνοϊού, η εργοδοσία συνολικά κάνει συντεταγμένη προσπάθεια για να τα θάψει.
Στο Σκλαβενίτη έχουμε ήδη 4 νεκρούς από επιπλοκές του κορωνοϊού, 2 νεκρούς από αιφνίδιους θανάτους  και δεκάδες εργαζόμενους σακατεμένους από εργατικά ατυχήματα λόγω εντατικοποίησης και όχι από “υπερβάλλοντα ζήλο” και την “κακιά στιγμή” που επικαλείται η εργοδοσία. Οι συνάδελφοι πάνε από πόστο σε πόστο στην ίδια βάρδια χωρίς σταματημό. Από το ταμείο, την άλλη στιγμή βρίσκονται στο χασάπικο, και στα τυριά με κίνδυνο να συμβούν εργατικά ατυχήματα. Στον ΑΒ Βασιλόπουλο εργάζονται καθημερινά με τον φόβο μη νοσήσουν άλλα και των απολύσεων. Ήδη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας έχουν απολυθεί δεκάδες συνάδελφοι. Στα MARKETIN η εργοδοσία αντί για μέτρα προστασίας έχει επιστρατεύσει την τρομοκρατία, την απειλή και την “αναστολή” των αδειών και των ρεπό των εργαζομένων.
Στα ΜyΜarket–Μetro,  μέσα στην πανδημία υπήρχαν διευθυντές καταστημάτων που με κεντρική κάλυψη έκρυβαν κρούσματα και καλούσαν τους εργαζόμενους να εργαστούν επιπλέον ώρες. Ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί ούτε τζάμια στα ταμία για να προφυλακτούν οι εργαζόμενοι με το πρόσχημα ότι δεν επιβάλεται από τα πρωτόκολλα. Στον Μασούτη, νοσούν δεκάδες συνάδελφοι και η απλήρωτη υπερωρία είναι καθεστώς. Η διεύθυνση απειλεί τους εργαζόμενους με απόλυση αν τολμήσουν να αντιμιλήσουν. Στα Lidl η επίσημη πολιτική είναι η 4ωρη εξουθενωτική εργασία, οι βάρδιες μέχρι τις 11μμ και το λιώσιμο των 2-3 εργαζομένων ανά βάρδια. Μπορεί να διαθέτει πιστοποιητικό covid shield άλλα δεν θεωρεί υποχρεωτική την απολύμανση γιατί ….”ο ιός δεν κολλάει στις επιφάνειες”! Σε τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως στον Ανδρικόπουλο, η  εργοδοτική αυθαιρεσία είναι νόμος. Τηρούνται δύο προγράμματα εργαζομένων. Ένα επίσημο και ένα ανεπίσημο. Η τρομοκρατία καθημερινό φαινόμενο.
Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο είναι αντιμέτωποι με όλες τις μορφές εξαθλίωσης. Άλλοι συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης για μήνες, άλλοι σε προγράμματα μείωσης των μισθών, άλλοι στην ανεργία. Οι συνάδελφοι μας όλους αυτούς τους μήνες ζουν με ελάχιστα ευρώ προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους και των οικογενειών τους. Η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης τσακίζει τα ωράρια, τα ρεπό, τις άδειες, επιβάλει δουλειά για όσο θέλει, όπου θέλει και όπως θέλει.
Οι εργαζόμενοι στα Public αναγκάστηκαν να δουλέψουν κλεισμένοι σαν τα ποντίκια πίσω από κατεβασμένα ρολά. Στα ZARA εργάζονται σε αποθήκες κλουβιά χωρίς ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Όταν εμφανίζεται κρούσμα μόνο μετά την παρέμβαση του σωματείου πραγματοποιούνται τεστ. Στα Ιntersport οι εργαζόμενοι μαθαίνουν πως είναι επίσημη πολιτική της εταιρείας η πέραν του ωραρίου και απλήρωτη εργασία. Τα Praktiker λειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό και οι υπόλοιποι είναι σε αναστολή. Οι υπερωρίες έχουν εξουθενώσει τους συναδέλφους.
Αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση που ισχύει σε όλον τον κλάδο του εμπορίου, η κυβέρνηση προσπαθεί να την καμουφλάρει, να την ενισχύσει και μας την πλασάρει ως πρόοδο! Στο νομοσχέδιο που τινάζει την ζωή μας στον αέρα έχουμε μια και μόνο επιλογή, να δυναμώσουμε τον αγώνα με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας- Επίσπευση των εμβολιασμών.
  • Γιατρός εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.
  • Οι απώλειες των συναδέλφων μας από κορωνοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος
  • Σταθερό ωράριο εργασίας: 8ωρο-5ήμερο- 40ωρο. Όχι στα διακεκομμένα ωράρια και τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
  • Να δοθεί χωρίς καμία καθυστέρηση όλο το δώρο Πάσχα.
  • Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!”

Πηγή: patrastimes.gr