Το βράδυ της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου 2021, η Πάτρα «Φόρεσε ρούχα ανοιχτά» και πλήθος φίλων της μελοποιημένης ποίησης που κατέκλυσαν – τηρώντας πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο – το αίθριο του Εργοστασίου Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος» στην Ακτή Δυμαίων, δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα, συμμετέχοντας και τραγουδώντας.

«Ηθικοί αυτουργοί» μιας συναυλίας που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις ξεχωριστές στιγμές του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, τιμημένος με Νόμπελ, Γιώργος Σεφέρης, η οικουμενική μουσική και οι συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη που μελοποίησε ποιήματα του καθώς και οι συνθέσεις των Γιάννη Μαρκόπουλου, Ηλία Ανδριόπουλου, Δήμου Μούτση, Μίλτου Πασχαλίδη, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα.

«Φυσικοί αυτουργοί», για ότι συντελέστηκε και μετέτρεψε το χώρο σε κύτταρο της μελοποιημένης ποίησης, οι Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα,  Δήμητρα Σελεμίδου, Παυλίνα Βουλγαράκη,  Παντελής Καραμαργιός που με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους συνεπήραν το πλήθος.

Πλοηγός σε αυτό το μοναδικό «ταξίδι», ήταν ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου που με την συγκλονιστική του αφήγηση και την καθηλωτική απαγγελία ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη, «ξενάγησε» όσους είχαν την τύχη να απολαύσουν τη συναυλία, σε αξιοθαύμαστα μονοπάτια.

Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου «Θανάσης Τσιπινάκης», με την μουσική χροιά των μαντολίνων, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις ενώ ξεχωριστό ήταν το «αποτύπωμα» που άφησαν φωνητικά, η Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών και η Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπήρξαν στιγμές, ζεστές, συγκινητικές , ιδιαίτερα όταν ακούστηκαν μελοποιημένα τραγούδια του Γιώργου Σεφέρη, που έφεραν την υπογραφή του αξέχαστου Μίκη Θεοδωράκη καθώς οι μνήμες από την απώλεια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη είναι παραπάνω από νωπές. Την Πέμπτη 9/9 το μεσημέρι έγινε ο ενταφιασμός του στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων.

«Άρνηση», «Κράτησα τη ζωή μου», «Άνθη της πέτρας», «Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές» ήταν μερικά από αυτά που έδωσαν άλλη διάσταση στη συναυλία και την αμφίδρομη σχέση των καλλιτεχνών με το κοινό, το οποίο όταν στο κλείσιμο ακούστηκε το «Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», έγινε ο πρωταγωνιστής της βραδιάς.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στο σύντομο χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων: « Η ποίηση και η μουσική που προβληματίζει και εκφράζει τα αισθήματα και τις αγωνίες του λαού, θα είναι δίπλα μας,  κάθε στιγμή που θα προσπαθούμε να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας και θα συνεχίσει να έχει την τιμητική της στα αφιερώματα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Στο σημερινό «ταξίδι» στο κόσμο της ποίησης και της μουσικής, ξεχωριστή είναι η «σφραγίδα» που βάζει η Πάτρα. Μέσα από τα καλλιτεχνικά σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού και τις νότες της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» καθώς και τη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείο» … «Το αποψινό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη εκ των πραγμάτων «σημαδεύει» και η συνεργασία που είχε με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη καθώς η σημερινή συναυλία γίνεται την ώρα που ο λαός μας αποτείει φόρο τιμής και αποχαιρετά το δικό του Μίκη.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου έχει αποφασίσει τη μετονομασία του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, σε Δημοτικό Ωδείο Πατρών «Μίκη Θεοδωράκη». Ο πολιτιστικός Οργανισμός σύντομα θα προχωρήσει στην διαμόρφωση μιας ενότητας εκδηλώσεων στη μνήμη του Έλληνα δημιουργού, τιμώντας το έργο του».

Κλείνοντας η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού ευχαρίστησε θερμά την συγγραφέα Αγαθή Δημητρούκα που είχε την επιμέλεια της συναυλίας, τον σπουδαίο μαέστρο Αναστάσιο Συμεωνίδη, τον  Γιάννη Κότσιρα, τη Γιώτα Νέγκα, τη  Δήμητρα Σελεμίδου, την Παυλίνα Βουλγαράκη, τον Παντελή  Καραμαργιό  τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου, τη  Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , ενώ έκανε ειδική αναφορά την Βάγια Ζεπάτου που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας και την Λίνα Γερονίκου που έχει τη διδασκαλία της Χορωδίας»

Σε όλους όσους συμμετείχαν στη συναυλία από τον Πολιτιστικό οργανισμό δόθηκε η συλλεκτική αφίσα του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Η συναυλία – παράσταση θα ανέβει στις 8 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τη συναυλία θα διηύθυνε  ο σπουδαίος μαέστρος (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ) Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

Πηγή: patrastimes.gr