Με απόφαση  τής Γενικής Γραμματέως αντεγκληματικής Πολιτικής κα Σοφία Νικολάου απεμπλέκονται οι Αστυνομικές Δυνάμεις της Αχαΐας από τις μεταγωγές κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας προς έκτακτες και τακτικές μεταγωγές νοσηλείας στα νοσοκομεία της περιοχής.

Ειδικότερα από 1 Νοεμβρίου 2021 ανατίθενται οι έκτακτες και από 1 Φεβρουαρίου 2022 οι τακτικές μεταγωγές κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής στην αρμόδια υπηρεσία, το Τμήμα Εξωτερικής Φρούρησης Καταστήματος Κράτησης Πάτρας, ενώ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις αναμένουμε και επόμενη διαταγή για την ολική απεμπλοκή μας (μεταγωγές στα δικαστήρια, ανακριτικές αρχές κλπ).

Η απεμπλοκή από τις μεταγωγές θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των Αστυνομικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καθημερινά περιστατικά και να εμπεδωθεί έτσι περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας των Πολιτών

Μετά από χρόνια προσπαθειών, που κλιμακώθηκαν στο έπακρο κατά τα τελευταία δυο χρόνια, ήρθε η δικαίωση για τους αστυνομικούς υπαλλήλους .

Αυτό σημαίνει ότι με την υλοποίηση της απόφασης, δεκάδες Αστυνομικοί καθημερινά θα σταματήσουν να απασχολούνται με αυτό το πάρεργο και θα βρίσκονται στις υπηρεσίες τους για την εξυπηρέτηση και την προστασία του Πολίτη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το μακρινό έτος 1999 όπου συστάθηκε η Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, μια ένστολη και ένοπλη υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό της ίδρυσης της την απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από την εξωτερική φύλαξη των καταστημάτων κράτησης και τις μεταγωγές των κρατουμένων που βρίσκονται σε αυτές, στην Αχαΐα συντελούταν η μέγιστη αδικία σε βάρος Πολιτών και Αστυνομικών με την ανά διετία ανανέωση του ¨νομοθετικού φορτώματος¨ και αυτού του πάρεργου στην πλάτη της τοπικής Αστυνομίας. Και αυτό γινόταν μόνο στην Πάτρα σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη επαρχιακή χώρα, οπού το συγκεκριμένο έργο εκτελείται από την πρώτη μέρα από την αρμόδια υπηρεσία.

Πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν ότι για να εκτελεστούν οι μεταγωγές των κρατουμένων από και προς δικαστήρια και νοσοκομεία καθημερινά απασχολούνται από 10 έως και 40 Αστυνομικοί οι οποίο προέρχονται από όλες της υπηρεσίες της Αχαΐας όπως το Τμήμα Άμεσης Δράσης, την ομάδα ΔΙΑΣ, τα Τμήματα Τροχαίας Πατρών και Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ, τα Αστυνομικά Τμήματα της Πάτρας, του Αιγίου, της Δυτικής Αχαΐας, της Ακράτας, του Ερυμάνθου και των Καλαβρύτων, δημιουργώντας ένα καθημερινό ανακάτεμα σε όλες αυτές τις υπηρεσίες και αποσπώντας μεγάλο μέρος του προσωπικού από τα αστυνομικά καθήκοντά. Με αυτή την δίκαιη απόφαση της Πολιτείας όλοι αυτοί οι Αστυνομικοί θα βρίσκονται καθημερινά στην πόλη τους, στις γειτονίες και τα χωριά δίπλα στον Πολίτη.

Για όλα αυτά όμως εδώ και χρόνια παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας, τόσο τις δικές μας όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, εισπράτταμε μια ατελείωτη αδιαφορία. Αδιαφορία σε βάρος των Αστυνομικών αλλά κυρίως των Πολιτών της περιοχής. Σήμερα η αδιαφορία τέλειωσε και πρέπει γι΄ αυτό να ευχαριστήσουμε τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη αρμόδιο για θέματα Αντεγκληματικής πολιτικής κ. Ελευθέριο Οικονόμου, την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κα Σοφία Νικολάου, η οποία άμεσα έδειξε ενδιαφέρον, κατανόησε την αδικία και προχώρησε στην δέσμευση της απεμπολής μας από αυτό το πάρεργο. Ακόμα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, τους Βουλευτές Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κ. Άγγελο Τσιγκρή, κ. Ιάσωνα Φωτήλα και την κα Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις συναντήσεις τους με τον αρμόδιο Υφυπουργό και την Γενική Γραμματέα και τις ερωτήσεις τους μέσω του κοινοβουλευτικού τους έργου για το θέμα. Τέλος πρέπει να ευχαριστήσουμε και το Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Γρηγόρη Γερακαράκο ο οποίος στήριζε συνεχώς τον δίκαιο αγώνα μας και ήταν πάντα παρόν στις συναντήσεις μας σε κεντρικό επίπεδο. Είναι δεδομένο πια, παρά τις δύσκολές εποχές που διανύουμε, ότι η Πολιτεία δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την Αστυνομία της Αχαΐας. Μετά και από αυτή την τελευταία εξέλιξη με τις μεταγωγές και κατόπιν της εκκίνησης των διαδικασιών ανέγερσης Νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Πάτρα, τον εξοπλισμό με δεκάδες νέα οχήματα και μέσα, νοιώθουμε ότι οι συνεχείς και εμπεριστατωμένες προτάσεις μας για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας των Αστυνομικών αλλά και την βελτιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Πολίτες, πιάνουν τόπο.

Πηγή: patrastimes.gr