Στις αρχές Ιουνίου οι ναυαγοσώστες παίρνουν θέση στις παραλίες της Πάτρας και ξεκινούν την παροχή των ναυαγοσωστικών υπηρεσιών προς τους εκατοντάδες λουόμενους που το καλοκαίρι θα κάνουν τα μπάνια τους.

Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος της δημοτικής αρχής και για αυτό τον λόγο έτρεξε φέτος από νωρίς τον διαγωνισμό, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που χρειάζονται.

Μέσα από τον διαγωνισμό αυτόν θα προκύψει η ναυαγοσωστική σχολή που θα γίνει και ο ανάδοχος του όλου έργου, το οποίο φτάνει τις 277.000 ευρώ.

Ο διαγωνισμός προβλέπει δέκα θέσεις ναυαγοσωστών για τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του δήμου που ως γνωστόν η ακτογραμμή του εκτείνεται από την Ροδινή και φτάνει έως τα Καμίνια.

Κατά συνέπεια είναι αδύνατον για τον δήμο να καλύψει όλες τις παραλίες της επικράτειας του, καθώς και η ίδια η νομοθεσία αναφέρεται μόνο στις πολυσύχναστες παραλίες.

Η κατανομή των θέσεων με βάση το παραπάνω δεδομένο έχει ως εξής: Στην Πλαζ θα είναι δύο ναυαγοσώστες, στα Βραχνέικα δύο ακόμα, ένας στο Ακταίο, ένας στον Άγιο Βασίλη, ένας στις Δάφνες, ένας στον Καστελόκαμπο, ένας στο Ρίο και ένας στον Ψαθόπυργο.

Σύμφωνα με τους όρους της κείμενης νομοθεσίας οι ναυαγοσώστες θα εργάζονται από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ θα βρίσκονται στα πόστα τους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κομβικό σημείο για να βρίσκονται οι ναυαγοσώστες εγκαίρως στις θέσεις τους και να μην υπάρξει η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί τα περασμένα χρόνια, είναι να μην σημειωθεί κάποια ένσταση από τον διαγωνισμό που θα προκύψει.

Από πόρους του δήμουΑξίζει να αναφέρουμε ότι το κόστος του έργου καλύπτεται όλο από τους πόρους του δήμου, χωρίς να υπάρχει μέχρι ώρας κάποια βοήθεια από το κράτος, παρά το σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί, αλλά και την αναφορά που έχει γίνει για το όλο θέμα στην ΚΕΔΕ.

Πάντως, η παρουσία των ναυαγοσωστών στις παραλίες της Πάτρας, είναι απαραίτητη αφού τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά περιστατικά πνιγμών, αλλά και αρκετές διασώσεις που θα δεν θα είχαν επιτευχθεί αν δεν υπήρχαν ναυαγοσώστες.

Πηγή: patrastimes.gr