Να σταματήσει η υποχρηματοδότηση των Δήμων και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα, στην καθαριότητα των σχολείων και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών του προσώπων καθώς και στη ΔΕΥΑΠ, ζητά ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη την οποία κοινοποιεί και στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την απόφασή σας για πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων, με τη μέθοδο μεγίστου αριθμού ωρών ημερήσιας απασχόλησης στο Δήμο, οδηγείτε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σε υποτυπώδη και ανεπαρκή καθαριότητα τα σχολεία μας.

Αυτό το έχετε αντιληφθεί, γι’ αυτό προσθέτετε στην απόφασή σας ότι «σε περίπτωση που, τηρουμένου του ανωτάτου αριθμού προσλαμβανομένων ατόμων, επιλεγεί από ορισμένους Δήμους  η αύξηση των ωρών ημερήσιας απασχόλησης, του πέραν του καθοριζόμενου μέγιστου αριθμού ανθρωποωρών ημερήσιας απασχόλησης, η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται από ιδίους πόρους των Δήμων».

Το σχολικό έτος 2020-2021, η προκαλούμενη δαπάνη του Δήμου Πατρέων, ανήλθε στο ποσό των 550.000,00 ευρώ. Εάν προσθέσουμε σε αυτό και το γεγονός ότι αυξήσαμε και τις ώρες εργασίας των μερικώς απασχολουμένων καθαριστριών αορίστου χρόνου, φθάνουμε το ποσό των 800.000,00 ευρώ.

Αυτό δεν είναι ένα θέμα ουδέτερο. Ουσιαστικά, έχουμε τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθαριότητας των σχολείων στους Δήμους, χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Τα χρήματα αυτά, όπως και αυτά που δίνονται για άλλες αρμοδιότητες, όπως ναυαγοσωστική κάλυψη, διαχείριση αδέσποτων ζώων, κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων, πολιτική προστασία, κοινωνικές ανάγκες, λειτουργία δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και Πελοποννησιακού Σταδίου, πολιτιστικών δράσεων κλπ, τα στερείται η πόλη μας από άλλους κρίσιμους τομείς, όπως ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου της.

Ο Δήμος μας, αλλά και το σύνολο των Δήμων, με αυτή την πολιτική, οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία.

Κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος μας δεν θα αφήσει τα σχολεία ακαθάριστα, ιδιαίτερα τώρα μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Είναι αναγκαίο όμως, λόγω της σημαντικής υπο-χρηματοδότησης των Δήμων και της ολοένα και περισσότερο αυξανόμενης μεταφοράς χωρίς πόρους αρμοδιοτήτων του Κράτους προς αυτούς, να καλυφθεί η επιπλέον δαπάνη που θα προκληθεί με την αύξηση των ωρών εργασίας των υπόψη εργαζομένων.

Να σταματήσει η υπο-χρηματοδότηση των Δήμων.

Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα στην καθαριότητα των σχολείων  και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών του προσώπων καθώς και της ΔΕΥΑΠ».

Πηγή: patrastimes.gr