Κατάθεση στεφανιών, ως ελάχιστος φόρος τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στις 4 Δεκέμβρη του 1943 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο κτήμα Μουρτζούχου και στο μπλόκο των Προσφυγικών, έγινε σήμερα το πρωί, από τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το Ανατολικό Διαμέρισμα διοργανώνει κάθε χρόνο, στον προαύλιο χώρο του Ανατολικού Διαμερίσματος, εκδήλωση μνήμης και τιμής, ενώ σε συνεργασία με το Κεντρικό Διαμέρισμα και τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμό Πατρών, διοργανώνεται στην Πλατεία Ελευθερίας, ανάλογη εκδήλωση, για τους εκτελεσμένους αγωνιστές, στο μπλόκο των Προσφυγικών.

Φέτος όμως, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού και του lockdown, οι εκδηλώσεις ήταν λιτές και έγιναν με όλα τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, καθώς και ο Πρόεδρος του Ανατολικού Διαμερίσματος Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, κατέθεσαν στεφάνια, στο λιτό μνημείο που διαμορφώθηκε δίπλα στον προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς του λαού.

Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος κατέθεσε  στεφάνι στην Πλατεία Ελευθερίας, για να τιμήσει τους εκτελεσθέντες, από τους ναζί αγωνιστές, στο μπλόκο των Προσφυγικών.

Ο Δήμαρχος, σε δήλωσή του «Είμαστε στο μπλόκο των Προσφυγικών και στον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών στο κτήμα Μουρτζούχου. Έκαναν ένα αποτρόπαιο έγκλημα ενάντια σ’ αυτούς που αγωνιζόντουσαν για την ελευθερία και την προκοπή του τόπου. Αυτοί που ήταν μπροστά στους αγώνες. Ήταν νέοι, ήταν παιδιά.

Σήμερα, εκτός από τον αποτροπιασμό, που συνεχίζουν να προκαλούν τα εγκλήματα αυτά, πρέπει να μας οδηγήσουν και στο να βγάλουμε συμπεράσματα. Και τα συμπεράσματα είναι ότι και σήμερα ο λαός μας, οι λαοί όλου του κόσμου, πρέπει να βρίσκονται μπροστά, απέναντι στην επιθετικότητα αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία, θέλουν να επεκτείνουν τα συμφέροντά τους και το κάνουν με πολέμους, νεκρούς και προσφυγιά.

Εμείς, απέναντι σε όλους αυτούς, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να υπερασπιστούμε το λαό μας. Ο λαός να κάνει κουμάντο, να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του και να ζει όπως πρέπει και δικαιούται, με ειρήνη».

Στις εκδηλώσεις, ήταν παρόντες μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς και ο Αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς.

Πηγή: patrastimes.gr