Οι πρώτες σημαντικές ανάσες χαλάρωσης από τα ασφυκτικά μέτρα της πανδημίας είναι γεγονός και έτσι, οι δια ζώσης συναντήσεις επιστρέφουν στην καθημερινότητά μας.

Μία από αυτές ήταν και η συζήτηση με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ του δικηγορικού γραφείου και των νέων εγκαταστάσεων της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας.

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό, αν και εμβολιασμένοι, συζητήσαμε για τις δράσεις της ΟΝΝΕΔ, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία ενός κόμματος στην προσπάθεια να προσεγγίσει κοινά που δεν βρίσκονται στην λεγόμενη παραδοσιακή βάση, τις επιπτώσεις της πανδημίας και φυσικά την εμπλοκή των νέων στην πολιτική.

Μία από τις πρώτες εικόνες που κυριαρχούν στον χώρο είναι τρεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. «Είναι οι πόλεις της ζωής μου», μας είπε συμπληρώνοντας: «στην πρώτη είναι η πλατεία Ψηλών Αλωνίων στην Πάτρα όπου γεννήθηκα, στην δεύτερη η κεντρική πλατεία της Κομοτηνής όπου έζησα τα φοιτητικά μου χρόνια ενώ η τρίτη το Παγκράτι όπου ζω σήμερα».

Η συζήτηση περιστράφηκε τα της πανδημίας και πώς αυτή έχει επηρεάσει τους νέους, την πολιτική αλλά και την καθημερινότητά μας. «Οι νέοι να αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις προθέσεις των πολιτικών», αναγνωρίζει ο Παύλος Μαρινάκης επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό το φαινόμενο στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που λαμβάνω ως κλίμα είναι ότι οι νέοι είδαν για πρώτη φορά το κράτος να λειτουργεί και την Κυβέρνηση να εμπιστεύεται σε κάθε κρίσιμο ζήτημα εκείνους που έχουν την αντίστοιχη γνώση και εμπειρία. Είδαν μια Κυβέρνηση να διορθώνει προβλήματα, να σέβεται και τις ανάγκες των ανθρώπων, να διαχειρίζεται αλλεπάλληλες κρίσεις με προτεραιότητα τους πολίτες» συμπληρώνει απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που λαμβάνει κυρίως από την περιφέρεια τώρα που έχουν ξεκινήσει και πάλι οι δράσεις της οργάνωσης.

Ο Παύλος Μαρινάκης τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και για το Project2030gr Youth Forum, ένα forum που αφορά στους νέους και ξεκινά το Σάββατο με την παρουσία και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Είναι μία διαρκής πλατφόρμα συζήτησης που φέρνει κοντά τους νέους και μέσα από τις εμπειρίες τους κρατάει τα στοιχεία που χρειάζεται η Ελλάδα του 2030, όπως την ονειρεύονται και όπως την αξίζουν. Οι άνθρωποι ηλικίας 20 και 30 είναι οι γενιές που απέκτησαν τα περισσότερα εφόδια. Και θα είχαν καταφέρει πολλά περισσότερα για τους ίδιους και για την Ελλάδα, αν δεν είχαν εγκλωβιστεί σε μια αλληλουχία κρίσεων. Κι όμως, δεν το έβαλαν κάτω. Σκέφτηκαν, πρωτοτύπησαν, πήγαν κόντρα σε απαρχαιωμένες νοοτροπίες, δούλεψαν σκληρά και ανταμείφθηκαν βλέποντας την ιδέα τους να παίρνει σάρκα και οστά», λέει χαρακτηριστικά.

ΟΝΝΕΔ. Η μεγαλύτερη νεολαία στη χώρα. Ασχολούνται οι νέοι με την πολιτική; Ποια είναι μέχρι στιγμής η επίδραση της πανδημίας; Οι νέοι ασχολούνται με την πολιτική αλλά την προσεγγίζουν με πιο κριτική ματιά. Και είναι κάτι φυσιολογικό, αφού μιλάμε για τη γενιά που σπούδασε και ξεκίνησε να εργάζεται μέσα σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την συκοφάντηση της έννοιας του «νέου» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι παράλογο οι νέοι να αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις προθέσεις των πολιτικών. Στην ΟΝΝΕΔ θέλουμε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης των νέων με την πολιτική. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται πράξεις και αποτελέσματα.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό που πλέον η χώρα έχει μια Κυβέρνηση που τιμά την εμπιστοσύνη των πολιτών και λειτουργεί για το κοινό συμφέρον. Χάρη στις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών του η Ελλάδα εξελίχθηκε σε διεθνές παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας, αποτελώντας υπόδειγμα στο σύστημα εμβολιασμού. Μέσα σε λίγους μόλις μήνες κάναμε άλματα δεκαετιών σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού, το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε και, σε τελική αποτίμηση, η χώρα ανταποκρίθηκε πολύ καλύτερα συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Όλα αυτά αξιολογούνται θετικά από τους πολίτες και ιδίως από τους νέους. Βλέπουμε ότι η εμπιστοσύνη και οι θυσίες μας πιάνουν τόπο και μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία – και αυτό είναι τελικά που θα δώσει κίνητρο στους νέους να ασχοληθούν ακόμα πιο ενεργά με την πολιτική.

Από τις δράσεις σας ανά την επικράτεια, ποιο είναι το κλίμα που λαμβάνετε; Οι νέοι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας; Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έχω βρεθεί σε 20 νομούς της χώρας. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με νέους από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι εργάζονται και δημιουργούν ευκαιρίες στον τόπο τους, προοδεύοντας καθημερινά και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Αυτό που λαμβάνω ως κλίμα είναι ότι οι νέοι είδαν για πρώτη φορά το κράτος να λειτουργεί και την Κυβέρνηση να εμπιστεύεται σε κάθε κρίσιμο ζήτημα εκείνους που έχουν την αντίστοιχη γνώση και εμπειρία. Είδαν μια Κυβέρνηση να διορθώνει προβλήματα, να σέβεται και τις ανάγκες των ανθρώπων, να διαχειρίζεται αλλεπάλληλες κρίσεις με προτεραιότητα τους πολίτες.

Είναι γεγονός ότι η αναγκαία αλλά παρατεταμένη καραντίνα δημιούργησε κούραση και ψυχολογική πίεση σε όλους – προφανώς και στους νέους ανθρώπους. Είναι δύσκολο για έναν φοιτητή να μην μπορεί να πάει στη σχολή του και στην πόλη που σπουδάζει για έναν ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο για έναν νέο άνθρωπο να περιορίσει τις κοινωνικές του επαφές και δραστηριότητες.

Η μεγάλη εικόνα, όμως, είναι άλλη: η γενιά που αναζήτησε όσο καμία προηγούμενη τις τελευταίες δεκαετίες ευκαιρίες και προοπτικές στο εξωτερικό είδε στην πράξη ότι υπάρχει ελπίδα. Εκείνοι που έφυγαν επειδή βαρέθηκαν να τους βάζει εμπόδια ένα δυσκίνητο κράτος είδαν για πρώτη φορά, μετά από δέκα τουλάχιστον χρόνια, κάτι να αλλάζει. Είδαν το κράτος να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής και στις ανάγκες των πολιτών, είδε φόρους να μειώνονται δραστικά σε μια περίοδο που θα περίμενε κανείς να παγώσουν τα πάντα, είδαν τους μηχανισμούς να λειτουργούν και να ανταποκρίνονται προς όφελος των πολιτών.

Πάνω σε αυτές τις αλλαγές, με οδηγό τους νέους, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Οι ικανότητες αυτής της γενιάς θα γίνουν μοχλός ανάπτυξης και εξέλιξης της Ελλάδας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνει στο αφήγημά της πως η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει την επαφή με τους νέους ανθρώπους. Κατά πόσο αυτό ισχύει; Ο τελευταίος που θα έπρεπε να μιλάει εξ ονόματος των νέων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Τσίπρας έχει αποδείξει ότι το να λες πως είσαι νέος δεν σε φέρνει κοντά στους νέους. Η πολιτική του οδήγησε χιλιάδες νέους στο εξωτερικό και καταδίκασε όσους έμειναν εδώ σε τέλμα. Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου ήταν εχθρικό για κάθε ελεύθερο επαγγελματία, οι φόροι διαδέχονταν ο ένας τον άλλο, οι επιχειρήσεις αδυνατούσαν να πάρουν ανάσα.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιλέξει τον δύσκολο αλλά υπεύθυνο δρόμο της ελεύθερης οικονομίας, των έργων και των μετρήσιμων αποτελεσμάτων για όλους τους πολίτες – και ιδίως τους νέους. Δεν επενδύει σε πρόσκαιρα δημοσκοπικά αποτελέσματα βασισμένα με μια λαϊκίστικη προσέγγιση, αλλά σε μια νέα Ελλάδα μέσα από πολιτικές που θα δώσουν ουσιαστικές λύσεις.

Project2030gr Youth Forum. Ένα forum που αφορά στους νέους και το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα της πανδημίας. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Το project2030gr είναι μία διαρκής πλατφόρμα συζήτησης που φέρνει κοντά τους νέους και μέσα από τις εμπειρίες τους κρατάει τα στοιχεία που χρειάζεται η Ελλάδα του 2030, όπως την ονειρεύονται και όπως την αξίζουν. Οι άνθρωποι ηλικίας 20 και 30 είναι οι γενιές που απέκτησαν τα περισσότερα εφόδια. Και θα είχαν καταφέρει πολλά περισσότερα για τους ίδιους και για την Ελλάδα, αν δεν είχαν εγκλωβιστεί σε μια αλληλουχία κρίσεων. Κι όμως, δεν το έβαλαν κάτω. Σκέφτηκαν, πρωτοτύπησαν, πήγαν κόντρα σε απαρχαιωμένες νοοτροπίες, δούλεψαν σκληρά και ανταμείφθηκαν βλέποντας την ιδέα τους να παίρνει σάρκα και οστά.
Αυτά είναι τα ελληνικά καθημερινά success stories που πρέπει να αναδείξουμε: από μια start-up που ξεχώρισε για την καινοτόμα φιλοσοφία της, μέχρι μια οικογενειακή επιχείρηση στην Κρήτη που άλλαξε το μοντέλο λειτουργίας της, από έναν λογιστή που ξεκίνησε την επιχείρησή του μέσα στην πανδημία μέχρι μια επιχειρηματία που αύξησε τις θέσεις εργασίας στην επιχείρησή της. Αυτά πρέπει να γίνουν το παράδειγμά μας, χρειάζονται προβολή και στήριξη από όλους μας για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον.
Η πανδημία μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πολύ γρήγορα πολλά πράγματα για τα επόμενά μας βήματα και τις υποδομές που χρειαζόμαστε. Το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων επαγγελματιών και τη ζήτηση της αγοράς, ενώ ακόμα και οι παραδοσιακά «βαριές βιομηχανίες» της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός και η εστίαση μπορούν να αποκτήσουν νέες προοπτικές που θα τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο.

Επ’ αφορμής και του Project2030gr, μιλήστε μας για το πώς θα θέλατε να είναι η Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.
Το Project2030gr είναι ακριβώς αυτό: είναι πώς ονειρεύονται οι άνθρωποι ηλικίας 20 και 30 ετών τη χώρα μας το 2030. Η Ελλάδα έχει τους ανθρώπους, τις υποδομές και τις δυνατότητες να πρωταγωνιστεί. Για να φτάσουμε, όμως, εκεί που αξίζουμε χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φόρων και άνοιγμα νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε μεγάλα επενδυτικά έργα. Πρέπει να αναβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε να παρέχει ουσιαστικές γνώσεις στα παιδιά ήδη από την εποχή του σχολείου που θα τα βοηθήσουν να αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και τις προοπτικές τους.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι νέοι θα μπορούν να σπουδάσουν σε σύγχρονα και ασφαλή πανεπιστήμια, στα οποία θα υπάρχει ελευθερία έκφρασης και χώρος για έρευνα. Κυρίως, όμως, σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι νέοι θα μπορούν να δημιουργήσουν, να παράξουν πλούτο και καινοτομία, έχοντας το κράτος ουσιαστικό συμπαραστάτη στα εύκολα και στα δύσκολα και όχι συνεταίρο μόνο στα έσοδα.

Είμαστε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια έχουμε υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους. Υπάρχουν οι προοπτικές ανάκαμψης ή θα ζήσουμε ακόμα ένα κύμα brain drain; Όσα βλέπουμε να γίνονται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μας κάνουν να ελπίζουμε για πρώτη φορά. Η Ελλάδα που στάθηκε όρθια σε τόσο δύσκολες και συνεχόμενες προκλήσεις δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από το συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, τώρα που η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί.

Οι επενδύσεις, οι προοπτικές από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», οι προτάσεις της Κυβέρνησης που γίνονται αποδεκτές από την Ευρώπη, είναι οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να ανοίξουν νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι νέοι Έλληνες θα συνεχίσουν να χτίζουν το μέλλον τους στη χώρα τους.

Η πρόοδος της Ελλάδας τόσο στο εσωτερικό της όσο και στη διεθνή της θέση είναι το μήνυμα σε όσους έφυγαν τα τελευταία χρόνια, στους φίλους και τα αδέρφια μας, ότι η χώρα δεν τους αντιμετωπίζει σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά ως ισότιμα μέλη μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Σας είδαμε να πηγαίνετε στον υπουργό δικαιοσύνης προτείνοντας αλλαγές τον ΠΚ; Πόσο επηρεάζει η επαγγελματική σας ιδιότητα κινήσεις σαν και αυτές;
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: οι αλλαγές που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα είναι από τις πλέον επιζήμιες πράξεις μιας κυβέρνησης στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. Πρόκειται για μια σειρά από φωτογραφικές διατάξεις και προκλητικές εξυπηρετήσεις που θα τις πληρώνουμε για πολλά χρόνια καθώς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η αρχή για την ισχύ του ευνοϊκότερου νόμου από την τέλεση της πράξης μέχρι την έκδοση απόφασης.

Είναι αδιανόητο εν ψυχρώ δολοφόνοι χωρίς ελαφρυντικά να τιμωρούνται με κάποια μόνο έτη πρόσκαιρης κάθειρξης. Επιπλέον, είναι βαθιά υποκριτικό εκείνοι που προσπάθησαν να φέρουν «νύχτα» πλημμεληματικού χαρακτήρα διατάξεις για το βιασμό, να εμφανίζονται ως πολιτικοί εκφραστές του #metoo ή να μιλούν για γυναικοκτονίες εκείνοι που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να πέσουν οι δράστες στα μαλακά.

Όλο αυτό είναι νομικά αδιανόητο και βαθιά προσβλητικό προς τα ίδια τα θύματα και τις οικογένειές τους. Και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε από εδώ και στο εξής όλες αυτές τις κατάφορες αδικίες. Ως μάχιμος δικηγόρος επί σχεδόν μια 10ετια, θεωρώ καθήκον να συμμετάσχω και με την επαγγελματική και με την πολιτική μου ιδιότητα στην προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα ξανά έναν Ποινικό Κώδικα που θα ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Οι προτάσεις μας είναι ήδη στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης και ευελπιστούμε σύντομα να αποτελούν νόμο του κράτους.

Εδώ και 6 μήνες η ΟΝΝΕΔ επικεντρώθηκε σε μια καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού. Είχε ανταπόκριση; Ποια η άποψή σας περί προνομίων και διευκολύνσεων των εμβολισμένων και περί κυρώσεων για μη εμβολιασμένους υγειονομικούς;

Ο μαζικός εμβολιασμός είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη συλλογική μάχη που θα κληθούμε να δώσουμε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Αυτή η καμπάνια είναι για εμάς κάτι παραπάνω από μια ενημερωτική δράση. Είναι μια ηθική και ουσιαστική υποχρέωση. Είναι ότι πιο σημαντικό κάναμε και θα κάνουμε ως νεολαία αλλά και ως νέοι άνθρωποι. Η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν τεράστια. Βγήκαμε στο δρόμο μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και η αποδοχή που είχαμε ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα που κερδίσαμε ποτέ.

Τώρα για τη συζήτηση περί προνομίων: για αρχή, το μεγαλύτερο προνόμιο είναι το ίδιο το εμβόλιο. Αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουν όλοι ανεξαιρέτως. Από εκεί και πέρα, προσωπικά θεωρώ ότι οι εμβολισμένοι πρέπει να επανέλθουν σταδιακά και λελογισμένα στη ζωή όπως την ξέραμε πριν την έλευση της πανδημίας. Είναι δικαίωμα του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά αυτή η επιλογή θα πρέπει να συνεπάγεται την συνέχιση των περιορισμών, με βάση πάντοτε τις αποφάσεις των ειδικών και την εκτίμηση του κινδύνου για την κοινωνία.

Όσο για τους υγειονομικούς και όσους εργάζονται ερχόμενοι σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και αρνούνται να εμβολιστούν δεν είμαι αρμόδιος να αποφασίσω, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους συνεχίσουν αυτή την αντικοινωνική συμπεριφορά που θέτει ευθέως σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: patrastimes.gr