«Βαρύς» είναι ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία τον Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι. Μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει εντός του επόμενου μήνα να πληρωθούν αρκετές και σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα:

– Φόρος εισοδήματος: Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες 2 από τις 8 μηνιαίες δόσεις του νέου φόρου εισοδήματος. Πρόκειται για τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου ενώ μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η 3η δόση του φόρου εισοδήματος που αφορά τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

– ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από την συνολικά 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ.  Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δόση του φόρου ακινήτου θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

– Επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις: Όσοι έχασαν το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων και θέλουν να επανενταχθούν σε αυτές θα πρέπει να πληρώσουν εως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Η δυνατότητα αυτή δίδεται μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία της αναβιωσάσης ρύθμισης επεκτείνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δεν εξοφλήθηκαν την ημέρα της αναβίωσης. Για παράδειγμα εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 10 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων για παράδειγμα θα επεκταθεί για επιπλέον 10 μήνες.

Πάγια ρύθμιση

Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ σε έως 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς μάλιστα να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Διευκρινίζεται ότι οι οφειλές προς την εφορία μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Ιδιαίτερη προσοχή όμως θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή του πλήθους των δόσεων καθώς όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο.

Για παράδειγμα εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως.

Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από τα φετινά εκκαθαριστικά δεν μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 36 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 72 έντοκων με επιτόκιο 2,5% που θα ισχύσει από τις αρχές του νέου χρόνου και αφορά τα χρέη που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021, για όσους φορολογούμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

Φορολογικές Δηλώσεις

Λιγότερες από 20 ημέρες έχουν μείνει για τη λήξη και της παράτασης των φετινών φορολογικών δηλώσεων στις 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 6.582.268 φορολογικές δηλώσεις από τις περίπου 8,9 εκατομμύρια δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν πέρυσι από τις οποίες προκύπτει ότι 2.079.200 εκατομμύρια είναι χρεωστικές με μέσο φόρο ανά δήλωση 830 ευρώ ,1.110.018 δηλώσεις ενώ περίπου 3.393.050 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί έχουν μηδενικό φόρο.

Πηγή: patrastimes.gr