Αλλαγές στη Ρυθμιστική Πλατφόρμα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου Κρήτης

Το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης συζήτησε και φαίνεται να ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας σχετικά με τροποποιήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης. Η επίσημη ενημέρωση αναμένεται, αν και η κυπριακή Προεδρία έχει ήδη προγραμματίσει δηλώσεις από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Φιλελεύθερο», τα δύο κύρια αιτήματα του ΑΔΜΗΕ έχουν λάβει έγκριση. Αυτά περιλαμβάνουν την έναρξη ανάκτησης δαπανών από τον φορέα υλοποίησης για το έργο από το 2025, συνολικά 125 εκατ. έως τον Δεκέμβριο του 2029, καθώς και την επέκταση της παραχώρησης ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου από 12 σε 17 χρόνια (8.3%).

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ότι υπήρξε πρόοδος στις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Το θέμα θα συζητηθεί επίσης στη συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την προσεχή Πέμπτη.

Όπως καταγράφει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συζητήσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Λευκωσία την προηγούμενη Τρίτη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι έχουν γίνει κινήσεις προόδου στα θέματα που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση.

Πηγή: naftemporiki.gr