Αντίφαση στην καταστολή των διαδηλώσεων για το κλίμα στις πλούσιες δημοκρατίες

Αντίφαση στην καταστολή των διαδηλώσεων για το κλίμα στις πλούσιες δημοκρατίες

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης για τα Δικαιώματα του Κλίματος, οι πλούσιες, δημοκρατικές χώρες του παγκόσμιου βορρά επιλέγουν σκληρά, ασαφή και τιμωρητικά μέτρα για την καταστολή των διαδηλώσεων σχετικά με το κλίμα. Αυτές οι χώρες, που περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αυξάνουν την καταστολή των ακτιβιστών για το κλίμα, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

Οι αρχές έχουν απαντήσει σε μη βίαιες διαμαρτυρίες για το κλίμα με μαζικές συλλήψεις και την υιοθέτηση νέων αυστηρών νόμων, οι οποίοι οδηγούν σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες χαρακτηρίζονται από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης ως χούλιγκαν ή οικοτρομοκράτες.

Ανώτεροι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Mary Lawlor, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, έχουν εκφράσει ανησυχίες, τονίζοντας ότι οι διαδηλωτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη, αλλά αντ’ αυτού θεωρούνται από τις κυβερνήσεις ως απειλή. Υπογραμμίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν το δικαίωμα στη μη βίαιη διαμαρτυρία και να προστατεύσουν τους ακτιβιστές.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες συχνά υιοθετούν αυστηρές προσεγγίσεις προς τους εσωτερικούς διαδηλωτές, ενώ ταυτόχρονα επικρίνουν κυβερνήσεις άλλων χωρών για την καταστολή της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Οι κυβερνήσεις των πλούσιων κρατών θα πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία των διαδηλωτών και να συνεργαστούν μαζί τους στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, η έκθεση τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους απέναντι στους διαδηλωτές και να σταματήσουν τη χρήση κατασταλτικών μέτρων. Αντί να φυλακίζουν τους διαδηλωτές, θα πρέπει να εστιάσουν στην αντιμετώπιση των αιτημάτων τους για επείγουσα δράση κατά της κλιματικής κρίσης, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν αύξηση των θερμοκρασιών και επιπτώσεις όπως ελλείψεις τροφίμων και οικονομικές δυσχέρειες.

Η Διεθνής Οργάνωση για τα Δικαιώματα του Κλίματος καλεί τις δημοκρατικές κυβερνήσεις παγκοσμίως να σταματήσουν την αυταρχική καταστολή και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών, βλέποντας τους ακτιβιστές για το κλίμα ως συμμάχους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: newsbomb.gr