Η Ισπανία και η Κρίση των Παραλιών της: Αποτελέσματα της Κλιματικής Αλλαγής στο Τουρισμό

Η Ισπανία και η Κρίση των Παραλιών της: Αποτελέσματα της Κλιματικής Αλλαγής στο Τουρισμό

Η διάβρωση των ακτών έχει αρχίσει να επηρεάζει σοβαρά τον ισπανικό τουρισμό, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 13% του ΑΕΠ της χώρας και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις παραλίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων έχει αναφέρει ότι το 2023 η τουριστική συχνότητα στη Μεσόγειο αναμένεται να μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών. Η Ισπανία θα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που πρόκειται να πληγούν περισσότερο στο μέλλον, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιφερειακό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην τουριστική ζήτηση.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή είναι αυξανόμενα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η συχνότητα και η σφοδρότητα των θαλάσσιων καταιγίδων αναμένεται να επιταχυνθούν. Ο Jorge Olcina, καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε, δηλώνει ότι οι παραλίες και οι παράκτιες εγκαταστάσεις υποφέρουν από αυτές τις φυσικές καταστροφές, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική συρρίκνωση των παραλιών και η απώλεια πολύτιμης άμμου, απαιτώντας συνεχείς οικονομικές επενδύσεις για την αποκατάστασή τους.

Στη Βαρκελώνη, η κατάσταση είναι από τις πιο ανησυχητικές. Οκτώ από τις εννέα παραλίες της πόλης κινδυνεύουν σοβαρά από θαλάσσιες καταιγίδες. Ο τοπικός δήμος έχει προειδοποιήσει ότι κάποιες από αυτές μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς. Εξάλλου, από την άμμο που έχει τοποθετηθεί στις ακτές της το 2010, το 70% έχει χαθεί, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι 30.000 κυβικά μέτρα άμμου απομακρύνονται ετησίως.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία και για το τουριστικό μοντέλο της Ισπανίας, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ήλιο και τη θάλασσα. Με το κλίμα να γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο, το να προσελκύσουν τουρίστες στις παραλίες τους καθίσταται όλο και πιο δύσκολο. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι εντεινόμενες καταιγίδες απειλούν την παραθαλάσσια ζωή και τις υποδομές, οδηγώντας σε ενδεχόμενες οικονομικές ζημίες.

Στην Καταλονία, συγκεκριμένα, από τα 218 χιλιόμετρα της ακτογραμμής που μελετήθηκαν, 164 χιλιόμετρα βρίσκονται σε υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο διάβρωσης. Αυτό καθιστά την περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι στις ακραίες καιρικές συνθήκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν την ακτογραμμή και τη βιομηχανία του τουρισμού.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, αν και έχει επενδύσει εκατομμύρια για την αποκατάσταση κατεστραμμένων παραλιών, προειδοποιεί ότι μακροπρόθεσμα δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των δήμων για στήριξη. Η προοπτική μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης ακτογραμμής είναι ανησυχητική και αναμένει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν πιο έντονες τα επόμενα χρόνια.

Καυτές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία και ακραίες βροχές έχουν οδηγήσει τους τουρίστες να επανεξετάσουν τις ταξιδιωτικές τους επιλογές για το 2024. Το διαφορούμενο χαρακτηριζόμενο από ηλιοφάνεια έχει αρχίσει να γίνεται αποτρεπτικός παράγοντας για όσους σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ισπανία. Το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας είναι αβέβαιο, καθώς οι παραλίες, που κάποτε αποτελούσαν βασικό πόλο έλξης, σταδιακά εξαφανίζονται.

Πηγή: newsbomb.gr