Η Θερμοκρασία στην Ελλάδα Αυξάνεται με Γρηγορότερους Ρυθμούς στη Βόρεια Χώρα

Η Θερμοκρασία στην Ελλάδα Αυξάνεται με Γρηγορότερους Ρυθμούς στη Βόρεια Χώρα

Κατά την περίοδο 1991-2020, η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 °C, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Οι περιοχές αυτές είναι απομακρυσμένες από τη θάλασσα και σύμφωνα με μια μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τάση αύξησης της θερμοκρασίας σε αυτές φτάνει το 0,07 °C ανά έτος, γεγονός που σημαίνει ότι οι μέσες θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει τα 2 °C τα τελευταία 30 χρόνια.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό «Atmosphere» ανάλυσε τις τάσεις των βασικών κλιματικών παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία, η βροχόπτωση και η θερμοκρασία της θάλασσας, χρησιμοποιώντας δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus. Για ολόκληρη τη χώρα, η κατά μέσο όρο αύξηση είναι περίπου 0,05 °C ανά έτος.

Εντυπωσιακό είναι ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο, η παγκόσμια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας έχει καταγραφεί γύρω από 0,6-0,8 °C, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό είναι λίγο υψηλότερο, περίπου 1,2 °C. Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, οι αυξήσεις στην θερμοκρασία είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σύγκριση με τη βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr