Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται με την αύξηση των πυρκαγιών και προκαλεί, σύμφωνα με νέα μελέτη, τον θάνατο επιπλέον 12.000 ανθρώπων ετησίως από την εισπνοή καπνού. Ειδικότερα, η κλιματική αλλαγή αυξάνει το ρίσκο θανάτου από τον καπνό πυρκαγιών σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Ευρώπη, η Νότια Αμερική και τα βόρεια δάση της Ασίας.
Μια άλλη έρευνα κατέδειξε ότι μεταξύ 2003 και 2019 η παγκόσμια θέρμανση οδήγησε σχεδόν σε αύξηση κατά 16% της καμένης έκτασης παγκοσμίως. Ωστόσο, οι ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκχέρσωση δασών και σαβάνων για γεωργία ή δρόμους, μείωσαν τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%. Οι δύο αυτές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change αναδεικνύουν την επίδραση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις πυρκαγιές, σε σχέση με άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Chae Yeon Park από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας, εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, σχεδόν 100.000 άνθρωποι πεθαίναν ετησίως από καπνό πυρκαγιών πλούσιων σε μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως PM2.5, τα οποία είναι επικίνδυνα για τους πνεύμονες και μπορεί να εισέλθουν στο αίμα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρία μοντέλα για να κατανοήσουν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις πυρκαγιές. Παρόλο που τα αποτελέσματα παρουσίαζαν διαφοροποιήσεις, όλοι οι συγγραφείς συμφώνησαν ότι η παγκόσμια θέρμανση προκαλεί αύξηση των θανάτων από την εισπνοή PM2.5. Σε ορισμένες περιοχές, οι πιο υψηλές θερμοκρασίες ήταν ο κύριος παράγοντας που συμπεριφερόταν στις πυρκαγιές, ενώ σε άλλες, οι χαμηλότερες υγρασίες.
Η καθηγήτρια Hilary Bambrick από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας τόνισε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης από καπνό κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών το 2019 και το 2020, με αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους.
Συμπερασματικά, η μελέτη διευκρινίζει έναν από τους πολλούς τρόπους που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία μας. Η κατανόηση τέτοιων επιπτώσεων είναι ζωτικής σημασίας για έναν καλύτερο σχεδιασμό του μέλλοντος.
Πηγή: naftemporiki.gr