Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου Κρήτης Στρατηγική Σημασία και Πολιτικές Ρυθμίσεις

Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου Κρήτης Στρατηγική Σημασία και Πολιτικές Ρυθμίσεις

Κρίσιμες ρυθμιστικές και πολιτικές αποφάσεις είναι απαραίτητες για την πρόοδο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, όπως αντανακλάται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, το βράδυ της Τετάρτης, 25 Σεπτεμβρίου 2024. Το υπουργείο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη διασύνδεση αποτελεί στρατηγικής σημασίας έργο όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς θα επιτρέψει στην Κύπρο να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, διευκολύνοντας την ενεργειακή μετάβαση και προβάλλοντας την Ελλάδα ως διάδρομο μεταφοράς “καθαρής” ενέργειας.

Η τροπολογία έρχεται μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στις 20 Σεπτεμβρίου από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει δεσμεύσεις σχετικά με την υλοποίηση του έργου. Σκοπός της νέας νομοθεσίας είναι η ρύθμιση θεμάτων που προκύπτουν από αυτή τη συμφωνία, εξασφαλίζοντας ομαλή εκτέλεση και συνέχιση της κατασκευής.

Η τροπολογία καθορίζει τις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να λάβει ο φορέας υλοποίησης του έργου. Επίσης, καθορίζονται οι περιπτώσεις που θα ενεργοποιήσουν διαφορετικό επιμερισμό κόστους μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, σε περιπτώσεις «ενδεχόμενης καθυστέρησης ή ματαίωσης του έργου» λόγω εξωτερικών παραγόντων, όπως γεωπολιτικά ρίσκα. Αυτό περιλαμβάνει ένα ποσοστό 13% που το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει, συμπληρωματικά με το 37% που ήδη προβλέπεται από την ισχύουσα απόφαση της ΡΑΑΕΥ.

Τέλος, η τροπολογία καθορίζει ότι το συνολικό ποσό ανάκτησης, ο χρόνος αποπληρωμής του και η ετήσια κατανομή τους, καθώς και το ποσό που θα αποδίδεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα καθορίζονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάσει πρότασης της ΡΑΑΕΥ, εντός δύο μηνών από την υποβολή της εισήγησης.

Πηγή: naftemporiki.gr