Ηράκλειο Κρήτης: Προσπάθειες Αντιμετώπισης Λειψυδρίας και Υδατικής Διαχείρισης[embed]https://www.youtube.com/watch?v=1dmM-V2Z4oY[/embed]

Ηράκλειο Κρήτης: Προσπάθειες Αντιμετώπισης Λειψυδρίας και Υδατικής Διαχείρισης[embed]https://www.youtube.com/watch?v=1dmM-V2Z4oY[/embed]

Το Ηράκλειο, η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης με πληθυσμό 179.000 (ΕΛΣΤΑΤ 2020), είναι γνωστό για την έντονη ζωή και την τουριστική του δραστηριότητα. Παρά τα θετικά στοιχεία, όμως, η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αυτή η κατάσταση απειλεί και την τουριστική οικονομία του νησιού, εν μέσω ενός ολοένα αυξανόμενου τουριστικού κύματος.

Το παλιό δίκτυο διανομής νερού, που χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό απωλειών, συμβάλλει στις συχνές διακοπές νερού και δημιουργεί προκλήσεις στην παροχή του για τους αγρότες και τις τοπικές κοινότητες, ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, το καλοκαίρι του 2023, το πρόγραμμα «Zero Drop», που υλοποιείται από τον οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με τη Coca-Cola Τρία Έψιλον και τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation, αναπτύχθηκε στο Ηράκλειο. Ο στόχος του είναι η ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας μέσω παρεμβάσεων εξοικονόμησης νερού σε πέντε αγροτικές κοινότητες.

Στον Προφήτη Ηλία, το πρόγραμμα «Zero Drop» επικεντρώθηκε στον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου, αντικαθιστώντας το παλιό σύστημα που προκάλεσε περισσότερες διαρροές. Ταυτόχρονα, στις Βούτες, αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός δύο αντλιοστασίων, ενισχύοντας την αποδοτικότητα της άντλησης νερού.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο εξασφάλισε την παροχή ανακυκλωμένου νερού για άρδευση, επιτυγχάνοντας έτσι αύξηση της γεωργικής παραγωγής και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτή η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε ώστε να διασφαλίσει τα αποθέματα νερού και να μειώσει την εξάρτηση από τον τοπικό υδροφόρο ορίζοντα.

Πέρα από τις παρεμβάσεις υποδομής, το πρόγραμμα περιλάμβανε και εκπαιδευτικές δράσεις για την ενημέρωση των αγροτών και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την ορθότερη διαχείριση του νερού. Εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο, ενώ πληροφοριακά φυλλάδια για την εξοικονόμηση νερού διανεμήθηκαν σε περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά.

Επιπλέον, οι μαθητές από τις τοπικές κοινότητες συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια που τους εκπαίδευσαν στις βασικές αρχές εξοικονόμησης νερού, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνειδητοποίηση της αξίας του νερού στην καθημερινότητά τους.

Για τους κατοίκους του Ηρακλείου, το πρόγραμμα Zero Drop αγγίζει άμεσα την καθημερινότητά τους. Η ανάγκη για νερό είναι επιτακτική, και το έργο αυτό προσφέρει ελπίδα και λύσεις σε ένα πρόβλημα που τους αφορά όλους.

Πηγή: newsbomb.gr