Μυστηριώδεις Θόρυβοι από το Βάθος του Ωκεανού Πηγή οι Φάλαινες Bryde

Μυστηριώδεις Θόρυβοι από το Βάθος του Ωκεανού Πηγή οι Φάλαινες Bryde

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι μυστηριώδεις θόρυβοι που καταγράφηκαν από τη βαθύτερη ωκεάνια τάφρο προέρχονται από τις φάλαινες Bryde. Αυτοί οι ήχοι, οι οποίοι ονομάζονται “biotwang” και θυμίζουν θορύβους διαστημόπλοιων από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται από τις φάλαινες για την αναγνώριση η μίας της άλλης, παρόμοια με ένα γιγάντιο παιχνίδι του Μάρκο Πόλο.

Οι ερευνητές πρώτα ανέφεραν αυτούς τους θορύβους το 2014 κατά τη διάρκεια υποβρύχιας έρευνας της τάφρου Mariana, που είναι η βαθύτερη ωκεάνια τάφρος στον κόσμο και εκτείνεται νότια της Ιαπωνίας. Η μέγιστη βαθύτητά της φτάνει τα 10.935 μέτρα. Ο ήχος “biotwang” περιλαμβάνει δύο διακριτά στοιχεία: έναν χαμηλό, μουρμουρητό ήχο και ένα υψηλό, μεταλλικό κουδούνισμα, το οποίο οι επιστήμονες έχουν συγκρίνει με τους ήχους από τα διαστημόπλοια που βλέπουμε στο Star Trek και το Star Wars.

Στην πορεία της έρευνας, το 2016, επιστήμονες συμπέραναν ότι οι ήχοι προέρχονται από φάλαινες, αλλά δεν ταίριαζαν με καμία καταγεγραμμένη μελωδία φαλαινών, διατηρώντας έτσι ένα πέπλο μυστηρίου. Η νέα μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Marine Science», χρησιμοποίησε σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει πάνω από 200.000 ώρες ηχογραφήσεων. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ήχοι που είχαν προηγουμένως καταγραφεί ταυτίζονται με τις φάλαινες Bryde στην περιοχή της τάφρου Mariana.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τον λόγο που οι ήχοι αυτοί είναι τόσο διαφορετικοί από τις συμβατικές κλήσεις των φαλαινών. Υποθέτουν ότι μπορεί να αποτελούν έναν νέο τύπο επικοινωνίας, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι υποθέσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr