Οφέλη της Νέας Ρυθμιστικής Πλατφόρμας για τα Οικιακά Φωτοβολταϊκά

Οφέλη της Νέας Ρυθμιστικής Πλατφόρμας για τα Οικιακά Φωτοβολταϊκά

Ένα νέο σύστημα αυτοκατανάλωσης (net billing) έχει τεθεί σε εφαρμογή για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, αντικαθιστώντας το προηγούμενο καθεστώς ενεργειακού συμψηφισμού (net metering). Η πιο σημαντική αλλαγή που εισάγει το net billing είναι ότι η παραγόμενη ενέργεια καταναλώνεται άμεσα, και σε περίπτωση πλεονάσματος, αυτή διατίθεται στο δίκτυο στην τιμή της αγοράς. Σε αντίθεση με το net metering, όπου η υπερβάλλουσα παραγωγή “αποθηκευόταν” στο δίκτυο και ο συμψηφισμός γινόταν σε τριετή βάση, το νέο σύστημα επικεντρώνεται στην άμεση κατανάλωση.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), οι οικιακοί καταναλωτές βλέπουν την απόσβεση της επένδυσης σε φωτοβολταϊκά συστήματα να πραγματοποιείται σε χρονικό διάστημα 5 έως 7 ετών. Για τους επαγγελματίες, η αποδοτικότητα αυτή ανέρχεται σε 3,6 έως 4,5 χρόνια. Η μελέτη του ΣΕΦ εξετάζει το ενδεικτικό κόστος εγκατάστασης ενός οικιακού φωτοβολταϊκού, το οποίο κυμαίνεται γύρω από 16.000 ευρώ με μπαταρία και 8.500 ευρώ χωρίς.

Το οικονομικό όφελος από αυτήν την επένδυση προκύπτει κυρίως από την εξοικονόμηση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος κατά τις ώρες που το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει ενέργεια, καθώς και από φοροαπαλλαγές που ισχύουν για την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων και δαπάνες κτιριακής αναβάθμισης. Σε κάθε περίπτωση, το όφελος είναι μεγιστοποιημένο όταν η κατανάλωση ενέργειας είναι υψηλή και το εισόδημα επαρκές για την αξιοποίηση των φοροαπαλλαγών.

Πηγή: naftemporiki.gr