Η παγκόσμια κατάσταση των αερίων του θερμοκηπίου είναι ανησυχητική, καθώς τα επίπεδά τους στην ατμόσφαιρα έφτασαν σε ιστορικά ρεκόρ το 2023. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), οι τρεις κυριότεροι υπεύθυνοι παράγοντες για την υπερθέρμανση του πλανήτη – το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4) και το πρωτοξείδιο του αζώτου (N2O) – παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Ιδιαίτερα εμφανής είναι η κορύφωση της συγκέντρωσης του CO2, η οποία έχει καταγραφεί με ρυθμούς ρεκόρ, αυξάνοντας κατά πάνω από 10% σε δύο δεκαετίες.
Η γενική γραμματέας του WMO, Σελέστ Σάουλο, τόνισε ότι αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να αφυπνίσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού δεν επιτυγχάνονται. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με επίπεδα πριν την βιομηχανική εποχή.
Η ετήσια έκθεση του WMO για τα αέρια του θερμοκηπίου δημοσιοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από τη σημαντική σύνοδο COP29, που θα διεξαχθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Το 2023 κατέγραψε τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης και των θαλασσών από το 1850. Αν και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν, τα επίπεδά τους στην ατμόσφαιρα δεν πρόκειται να μειωθούν άμεσα – εξαιτίας της μακράς διάρκειας ζωής του CO2.
Τονίζεται ότι αυτή τη στιγμή τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα είναι παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν πριν από 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θερμοκρασία ήταν κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη, με τις θάλασσες να βρίσκονται 10 με 20 μέτρα περισσότερα από τα σημερινά επίπεδα. Επιπλέον, λιγότερο από το μισό των εκπομπών CO2 παραμένει στην ατμόσφαιρα, με τα υπόλοιπα να απορροφώνται από τα οικοσυστήματα.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε σε έναν φαύλο κύκλο, όπως προειδοποίησε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του WMO, Κο Μπάρετ. Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να μεταμορφώσει τα οικοσυστήματα σε μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου, με τις δασικές πυρκαγιές και τις υψηλότερες θάλασσες να ενδέχεται να επιδεινώνουν την κατάσταση. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μεγαλύτερη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα και ταχύτερη υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πηγή: naftemporiki.gr