Απίστευτο κι όμως ελληνικό, αφού η ανιδιοτελής προσφορά των Ελληνίδων και Ελλήνων βουλευτών, γιατρών στο επάγγελμα, να ενταχθούν στην «πρώτη γραμμή» της μάχης στο εθνικό σύστημα υγείας κατά της πανδημίας έπεσε στο τείχος της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Στη θλιβερή αυτή διαπίστωσε κατέληξε πρώτος ο βουλευτής του ΚΚΕ Λάρισας, Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος, άλλωστε, άνοιξε το χορό του εθελοντισμού μεταξύ των γιατρών- βουλευτών, δηλώνοντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο την πρόθεσή του να παράξει τις υπηρεσίες του, όπου κρίνει το ΕΣΥ, αποστέλλοντας και σχετική επιστολή στο Προεδρείο της Βουλής.

Στην επιστολή του, στις 23 Νοεμβρίου ο κ. Λαμπρούλης ζητούσε να απαλλαγεί άμεσα από τα καθήκοντά του, ώστε να μεταβεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, να συνδράμει ως πνευμονολόγος.

Η επιστολή του κ. Λαμπρούλη:

Επιστολή του Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και ΣΤ’ Αντιπροέδρου της Βουλής

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωσταντίνο Τασούλα

Κοινοποίηση προς τον κ. Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε οι επιπτώσεις στην υγεία του λαού από την πανδημία είναι οδυνηρές. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων προσβάλλεται από τον ιό. Σε πολλούς απ’ αυτούς υπάρχουν επιπλοκές της νόσου και διασωληνώνονται, απαιτείται η εισαγωγή σε ΜΕΘ και δυστυχώς πολλοί απ’ αυτούς οδηγούνται στην απώλεια της ζωής τους, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των συναδέλφων γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων υγειονομικών.

Ως Βουλευτής του ΚΚΕ γνωρίζω άμεσα τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας, τόσο πανελλαδικά όσο και στην περιοχή της Λάρισας, από την οποία προέρχομαι και εργαζόμουν ως γιατρός – Πνευμονολόγος πριν την εκλογή μου.

Αφουγκράζομαι την καθημερινή αγωνία των συναδέλφων γιατρών, που στα όρια των αντοχών τους προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην ανάγκη περίθαλψης των ασθενών, την αγωνία των οικογενειών για τους ανθρώπους τους, που νοσούν και αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε απλές κλίνες νοσηλείας και σε κλίνες ΜΕΘ.

Αφουγκράζομαι και όλους τους άλλους ασθενείς, που δε σχετίζονται με την επιδημία αλλά ουσιαστικά είναι για δεύτερη φορά αποκλεισμένοι από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Όπως γνωρίζετε, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχουμε επανειλημμένα και έγκαιρα αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας, αποτέλεσμα των διαχρονικών αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων. Είναι βέβαιο ότι, αν η κυβέρνηση αξιοποιούσε το χρόνο που κερδήθηκε από το λαό, για να θωρακίσει τις δημόσιες μονάδες υγείας με προσλήψεις προσωπικού, με εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων υγείας, με ανάπτυξη της δημόσιας ΠΦΥ, με πραγματική επίταξη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, θα δινόταν η “μάχη” κατά της πανδημίας με άλλους πολύ καλύτερους όρους. Η κυβέρνηση δεν το έκανε και γι’ αυτό οι ευθύνες της είναι τεράστιες έως και εγκληματικές.

Κύριε Πρόεδρε,

Σε αυτές τις συνθήκες οι διεκδικήσεις, για να δοθούν λύσεις στα τεράστια και γνωστά προβλήματα των δημόσιων μονάδων υγείας είναι ζήτημα ζωής για το λαό. Σε αυτό θα συνεχίσω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις.

Όμως αισθάνομαι ότι πρέπει να κάνω και κάτι παραπάνω και να συμβάλλω με την ιδιότητά μου ως γιατρός – πνευμονολόγος, επειδή στην παρούσα φάση εκτιμώ ότι πριν απ’ όλα προέχει και η πρακτική συμβολή στην προάσπιση της ανθρώπινης ζωής.

Θεωρώ ότι η θέση μου είναι μαζί με τους συναδέλφους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη σε αντίξοες συνθήκες για την περίθαλψη του λαού στις δημόσιες μονάδες υγείας της Λάρισας.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να απαλλαγώ προσωρινά από τα καθήκοντά μου ως ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και να με διευκολύνετε για να συμβάλλω ως γιατρός – πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στο οποίο υπηρετούσα ή να ενταχθώ σε όποια δημόσια μονάδα υγείας στη Λάρισα κριθεί αναγκαίο.

Κάνω επίσης έκκληση στους γιατρούς, εκλεγμένους βουλευτές στο Κοινοβούλιο να πράξουν αντίστοιχα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Γιώργος Λαμπρούλης
Βουλευτής του ΚΚΕ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής
Παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο, αλλά…

Πράγματι, ο κ. Λαμπρούλης μετέβη άμεσα -μετά την κοινοποίηση της επιστολής του στη Βουλή- στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, για να αναλάβει δράση και για αυτό το λόγο παρουσιάστηκε απευθείας στο διοικητή του Νοσοκομείου, ώστε να τον εντάξει χωρίς καθυστέρηση στο ιατρικό δυναμικό της νοσοκομειακής μονάδας. Μόνο που, εκτός της θετικής υποδοχής εκ μέρους της διοίκησης που έτυχε ο βουλευτής, εισέπραξε και την αμηχανία του, αφού η επιστροφή του κ. Λαμπρούλη στα ιατρικά του καθήκοντα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν εφικτή λόγω γραφειοκρατίας.

Δηλαδή, γραφειοκρατικό κώλυμα λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας δεν επέτρεπε να αναλάβει αμέσως τα ιατρικά του καθήκοντα, αφού διαπιστώθηκε νομικό κενό για τη συγκεκριμένη περίπτωση, της παροχής δηλαδή εθελοντικών υπηρεσιών από βουλευτή. Με το βουλευτή σε… επιχειρησιακή ετοιμότητα να μπει στους θαλάμους θεραπείας, ξεκίνησε μια διαβούλευση για να βρεθεί μια νομική φόρμουλα, ώστε τελικά να μπορέσει και ο κ. Λαμπρούλης και όλοι οι εθελοντές βουλευτές – γιατροί να προσφέρουν στο ΕΣΥ, αφού το πρόβλημα είναι οριζόντιο και αγγίζει τους συναδέλφους του από όλα τα κόμματα.

Τελικά, ως μέσο υπέρβασης του γραφειοκρατικού εμποδίου επελέγη η υπογραφή ενός ειδικού νομικού εγγράφου, βάσει του οποίου οι βουλευτές θα μπορούν να ασκούν τα ιατρικά τους καθήκοντα για εξαιρετικούς λόγους, δηλαδή εξαιτίας της πανδημίας. Το σχετικό έγγραφο θα λύσει τα χέρια του κ. Λαμπρούλη, του κ. Χρήστου Κέλλα, βουλευτή της ΝΔ Λάρισας και όλους τους υπόλοιπους εθελοντές της Βουλής, μόνο που ακόμη δεν έχει αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου διοίκηση και βουλευτές ανέμεναν μέχρι σήμερα το πρωί να σταλεί από την Αθήνα, λύνοντας το γόρδιο δεσμό.

Κοντοζαμάνης: Οι προϋποθέσεις ένταξης των βουλευτών στο ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας σήμερα απέστειλε επιστολή στους βουλευτές που εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στο ΕΣΥ όπου τους ενημερώνει για τις προϋποθέσεις ένταξης τους, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι προϋποθέσεις αφορούν κυρίως το ωράριο απασχόλησης η οποία είναι πλήρης, την ένταξη στο πρόγραμμα εφημεριών και την αναγκαιότητα υπογραφής σύμβασης για ένταξη στο ΕΣΥ, η οποία σημαίνει ότι η αστική ευθύνη έναντι των τρίτων είναι ίδια με οποιοδήποτε άλλο εργαζόμενο του ΕΣΥ.

Επίσης ζητείται από τους βουλευτές να ενημερώσουν τη Βουλή για ενδεχόμενη αποχή τους από την άσκηση των καθηκόντων τους.

Πηγή: patrastimes.gr