Για να παρακάμψουν τη σειρά τους, ευκατάστατοι Βρετανοί βάζουν γερά το χέρι στην τσέπη, ζητώντας από ιδιώτες γιατρούς να τους χορηγήσουν το εμβόλιο των Pfizer και BionTech. Σύμφωνα με δημοσίευμα των κυριακάτικων Times, οι πλούσιοι Βρετανοί εκμεταλλεύτηκαν το μόνο όπλο που έχουν – το χρήμα – για να προηγηθούν και να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της νόσου Covid- 19.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι Βρετανοί με παχυλό πορτοφόλι προσφέρουν απλόχερα το ποσό των δύο χιλιάδων λιρών για κάθε δόση του εμβολίου.  Με το τρόπο αυτό, προσπαθούν να παρακάμψουν τη σειρά προτεραιότητας και να προστατευτούν έναντι της νόσου.

Ο καθηγητής Ροσάν Ραβιντράν, ιδιοκτήτης της «Klnik» μιας ιδιωτικής κλινικής στο Wilmslow, Cheshire, εξηγεί την απόγνωση ορισμένων εκ των ευκατάσταστων Βρετανών να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο αντί να περιμένουν στην… ουρά. Ωστόσο, προς το παρόν, μόνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) λαμβάνει απόθεμα του εμβολίου των Pfizer και BionTech, το οποίο παραμένει ο μόνος εγκεκριμένος φορέας για τον εμβολιασμό στη Βρετανία, όπως δήλωσε ο ίδιος στους κυριακάτικους Τάιμς.
Ο ίδιος διευκρίνησε ότι, όσοι επιθυμούν να πληρώσουν για το εμβόλιο, είναι συχνά άνθρωποι που είναι απελπισμένοι.

Ο καθηγητής Ραβιντράν αφηγείται την δική του εμπειρία όταν τον προσέγγισε κάποιος και του είπε: «Θα σου δώσω 2.000 λίρες για το εμβόλιο». Ο ίδιος προσθέτει ότι οι άνθρωποι που κάνουν συχνά αυτές τις ερωτήσεις είχαν έναν συγγενή που πέθανε από επιπλοκές της νόσου Covid- 19. «Ο ιός δεν είναι επιλεκτικός. Φτωχοί και πλούσιοι έχουν νοσήσει από τον ιό και όλοι έχουν χάσει τον έλεγχο. Και λοιπόν, αυτό που ψάχνουν οι άνθρωποι αυτοί, είναι να αποκτήσουν έναν βαθμό ελέγχου.»

Ο καθηγητής Ραβιντράν πρόσθεσε επίσης: «Κάθε εμβόλιο προς το παρόν αγοράστηκε από μια κυβέρνηση. Πιθανότατα θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε ιδιωτικές προμήθειες από τον Απρίλιο… Οι άνθρωποι τότε θα μπορούν να προμηθευτούν ένα εμβόλιο που η κυβέρνηση δεν θα έχει αγοράσει. Κάθε φαρμακευτική εταιρεία προσπαθεί να βρει ένα εμβόλιο. »

Ο καθηγητής Ραβιντράν υπογράμμισε ότι για ορισμένα εμβόλια οι ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούσαν να χρεώσουν υψηλές τιμές: από δέκα χιλιάδες λίρες έως και 20 χιλιάδες λίρες για τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Οι πληφορορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca θα μπορούσε να εγκριθεί ακόμη και σήμερα από τις αρμόδιες αρχές, έτσι ώστε να διατεθεί σε κυκλοφορία στη Βρετανία στις 4 Ιανουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης, εκ των οποίων οι 40 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να παραδοθούν τον Μάρτιο.

Επιπλέον, έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer και BioNTech, πέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, 30 εκατομμύρια του εμβολίου της Janssen και 60 εκατομμύρια από καθεμία από τις ακόλουθες εταιρείες: GlaxoSmithKline / Sanofi Pasteur, Valnova και Novavax.

Από τις 20 Δεκεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει 616.933 δόσεις του εμβολίου Pfizer. Το εμβόλιο των Pfizer και BionTech άρχισε να κυκλοφορεί στη Βρετανία στις 8 Δεκεμβρίου.

Πηγή: patrastimes.gr