Δανία ξεχωρίζει ως η χώρα των αρνητικών επιτοκίων παγκοσμίως. Τότε, το 2012, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας ήθελαν να στηρίξουν την ισοτιμία της κορόνας έναντι του ευρώ. Έκτοτε, οι ιδιοκτήτες κατοικίας στη χώρα της σκανδιναβικής χερσονήσου απολαμβάνουν όλο και πιο χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά τους δάνεια.

Η κάποτε αδιανόητη έννοια του δανεισμού για δύο δεκαετίες χωρίς καταβολή τόκων, έρχεται πάλι στο προσκήνιο, αν και είναι θεωρείται πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μολονότι οι περισσότερες κυβερνήσεις και τράπεζες προχωρούν σε σειρά μέτρων στήριξης της οικονομίας και αναθέρμανσης της αγοράς, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg καμία μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα δεν είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκιά της φέτος.

Πλην όμως κι εντός αυτού του πλαισίου οι τράπεζες της Δανίας χρησιμοποιούν ένα παλιό βέλος από τη φαρέτρα τους, προκειμένου να «τονώσουν» την αγορά κατοικίας, παρέχοντας κίνητρα στους δανειολήπτεςΓια πρώτη φορά από τότε το εν λόγω τραπεζικό προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ειδικότερα, οι πελάτες της Nordea Bank μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε στεγαστικά δάνεια 20ετούς διάρκειας με μηδενικό επιτόκιο. Θα μπορούν να λαμβάνουν ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο κι από τα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Η Danske Bank, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, αναφέρει ότι σκέφτεται επίσης την έκδοση 20ετούς άτοκου ομολόγου. Οι τράπεζες στη Δανία εξέδωσαν για πρώτη φορά 20ετή ομόλογα με μηδενικά επιτόκια πριν λίγα χρόνια, καθώς οι επενδυτές που αναζητούσαν ένα ασφαλές μέρος για τα χρήματά τους, οδήγησαν στη μείωση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων στη χώρα.

«Η ζήτηση υπάρχει», δήλωσε η Λίζα Μπέργκμαν, επικεφαλής οικονομολόγος για την αγορά κατοικίας στη Nordea Kredit. «Το συγκεκριμένο ομόλογο είναι πιθανό σπάσει όλα τα ρεκόρ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: patrastimes.gr