Με απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου θα γιορτάσουμε φέτος το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, οι πολίτες απαγορεύεται να μετακινηθούν με αυτοκίνητο εκτός του δήμου, όπου κατοικούν.

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, ενώ θα στηθούν μπλόκα στα διόδια για όσους επιχειρήσουν να φύγουν εκτός νομού χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.

Τυπικά το τρίτο lockdown λήγει σε πέντε ημέρες και το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί παράταση για μία ή και για δύο εβδομάδες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο Παρασκευή από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, αφού θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και θα έχει καταλήξει στην εισήγησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει εισήγηση των ειδικών, προκειμένου να μπουν σε «βαθύ κόκκινο» η Χαλκιδική και τα Ιωάννινα λόγω της επιδημιολογικής επιδείνωσης που καταγράφουν. Στην χθεσινή συνεδρίαση αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, τα οποία έδειξαν πως το επιδημιολογικό φορτίο στις δύο αυτές περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Πρόκειται για περιοχές που σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη παραμένουν μέχρι στιγμής σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου.

Με βάση την πορεία της εξάπλωσης της πανδημίας και την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, οι ειδικοί εκτιμούν πως το τρίτο κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του και ενδεχομένως αυτό να συμβεί την προσεχή εβδομάδα. Ποιοι όμως είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα κρίνουν την χαλάρωση των μέτρων;

Η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών

  • Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η πίεση στις ΜΕΘ
  • Ο αριθμός των κρουσμάτων
  • Ο βαθμός της τήρησης των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να μειωθούν οι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Πηγή: patrastimes.gr