Το λογαριασμό του «χριστουγεννιάτικου μποναμά» στα αδύναμα νοικοκυριά άρχισε να κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τη χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα για επέκταση των μέτρων στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις το Δεκέμβριο. 

Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την έξτρα ενίσχυση στα ευάλωτα νοικοκυριά αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί στοχευμένα.

Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί. Υπάρχουν όμως ήδη κάποιες πρώτες σκέψεις στο τραπέζι. Όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πιθανών δικαιούχων καθώς και οι μακροχρόνιοι άνεργοι που έχουν μείνει εκτός επιδότησης αλλά και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και αξία περιουσίας που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας.

Στους δικαιούχους του έκτακτου βοηθήματος Χριστουγέννων δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι με αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ οι οποίοι δεν έλαβαν αναδρομικά- δεν έχει εντελώς αποκλειστεί.  Επίσης είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση και για μεγαλύτερη συμμετοχή του δημοσίου στο Δώρο Χριστουγέννων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η συμβολή του δημοσίου στο Δώρο Χριστουγέννων να μη γίνει στη βάση του επιδόματος των 534 ευρώ αλλά στη βάση του ονομαστικού μισθού και αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως ενδεχομένως το δημόσιο να έρθει να καλύψει μεγαλύτερο μέρος από τη δαπάνη των εργοδοτών βάζοντας όμως ένα όριο.

Στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο χορήγησης Δώρου Χριστουγέννων σε νοσηλευτές και γιατρούς που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες τη μάχη κατά της πανδημίας.

Νέο πακέτο στήριξης

Η έξαρση του κορονοϊού ενισχύει το σενάριο παράτασης του lockdown και ήδη τα  στελέχη του οικονομικού επιτελείου καταρτίζουν το σχέδιο δράσης. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρξει παράταση όλων των μέτρων που ισχύουν για τη τωρινή καραντίνα ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής του Δεκεμβρίου κατά περίπου 300 εκ. ευρώ έτσι ώστε τα συνολικά δάνεια που θα διατεθούν σε πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να ανέλθουν σε 1 δις. ευρώ από 700 εκ. ευρώ.

Η ατζέντα περιλαμβάνει:

  • Χορήγηση του αναλογικού μηνιαίου επιδόματος των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή και κάλυψη από το δημόσιο του μέρους του Δώρου των Χριστουγέννων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής.
  • Αναστολή της πληρωμής του ΦΠΑ μέχρι της 30 Απριλίου 2021 για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές. Η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο του 2021. Επίσης θα παγώσουν οι ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες θα μεταφερθούν στις αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης των 12 η 24 δόσεων. Η απώλεια εσόδων για το δημόσιο εκτιμάται σε 300 εκ. ευρώ
  • Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή θα έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν ρυθμίσεις χρεών  και να τις καταβάλλουν στο τέλος της ρύθμισης.
  • Υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων για επιχειρήσεις που πλήττονται και τους εργαζόμενους σε αναστολή με πίστωση του 50% των απωλειών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκμισθωτών.Το μέτρο θα ισχύσει για τα επαγγελματικά ακίνητα, τη πρώτη κατοικία και τη φοιτητική στέγη.
  • Επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.

Πηγή: patrastimes.gr