Εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα περιλαμβάνει το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Politico, που αναφέρει ότι ο στόχος του ποσοστού κάλυψης 70% που είχε τεθεί ως στόχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί.

Όπως σημειώνει η δημοσίευση, κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν θα πετύχει τον κοινό στόχο για τους εμβολιασμούς, εάν δεν βρεθεί λύση με την AstraZeneca. Οι σημερινοί ρυθμοί εμβολιασμού κυμαίνονται αρκετά χαμηλά με βάση τις αρχικές προσδοκίες και φτάνουν μετά βίας το 30% της κάλυψης του ενήλικου πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού. Ορισμένες χώρες θα είναι ακόμα και κάτω από το 20%.

 Στα γραφήματα παρουσιάζονται με έντονη κόκκινη γραμμή τα ποσοστά που η ΕυρωπαΊκή Ένωση είχε θέσει ως στόχο για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Με βάση τους σημερινούς ρυθμούς, η Ευρώπη απέχει πάρα πολύ από τους στόχους της, κάτι που συνδέεται με τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και διάθεση εμβολίων.

Με δεδομένη την αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ της ΕΕ και της ΑstraZeneca, οι δόσεις της προς τη «γηραιά ήπειρο» αναμένονται μειωμένες κατά 75%.  Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα έχει εμβολιάσει μόλις το 23% του πληθυσμού της μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως φαίνεται, η απόκλιση σε σχέση με το αρχικά προσδοκώμενο ποσοστό είναι τεράστια.

Μέχρι στιγμής, τα επίσημα στοιχεία, όπως ανακοινώθηκαν δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη, δείχνουν 270.000 εμβολιασμούς. Ο κ. Ταραντίλης πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει διασφαλίσει τη δεύτερη δόση, αλλά διευρκίνισε πως ο στόχος του 70% εξαρτάται από τα εμβόλια που θα έχουμε στα χέρια μας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Politico, αυτό θα συμβεί τον Μάρτιο του 2023, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 7η θέση της λίστας στην Ευρώπη. Στην κορυφή βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, η μόνη χώρα που αναμένεται όχι μόνο να έχει πετύχει εμβολιαστική κάλυψη του 70% του πληθυσμού της τον Αύγουστο του 2021, αλλά να έχει υπερβεί αρκετά (94%) τον στόχο.

Πηγή: patrastimes.gr