Αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού και ίδρυση πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στην Ελλάδα

Αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού και ίδρυση πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στην Ελλάδα

Σε προγραμματισμένη δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί το νομοσχέδιο σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού και τη σύσταση πανεπιστημιακών κέντρων υγείας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε το σχέδιο κατά την ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, οι κύριες αλλαγές που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:

1. Την επαύξηση του πληθυσμού των Προσωπικών Γιατρών, με την προσθήκη ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου και γιατρών που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής.

2. Τη χορήγηση ενός οικονομικού κινήτρου ύψους 30.000 ευρώ για τους ιατρούς που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν το 2025 σε ειδικότητες σχετικές με τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική και Εσωτερική Παθολογία.

3. Τη διαγραφή του σημερινού συστήματος αντικινήτρων, υποχρεώνοντας όλους τους πολίτες να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό μέχρι την 1η Ιουνίου 2025.

4. Την αρχή δωρεάν πρόσβασης 530.000 παιδιών ηλικίας 0-16 ετών σε προσωπικό παιδίατρο, με στόχο την αύξηση του αριθμού των παιδιάτρων κατά 100.

5. Την εγκαθίδρυση ενός συστήματος παρακολούθησης της απόδοσης των προσωπικών ιατρών, με σκοπό την αποτελεσματική εποπτεία των υπηρεσιών.

6. Τη δημιουργία επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγειάς που θα εστιάζουν σε υπηρεσίες πρόληψης, εκπαίδευσης, έρευνας και τηλεϊατρικής.

Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα διαθέτουν σταθμούς τηλεϊατρικής για να επιτευχθεί η καλύτερη παροχή υπηρεσιών. Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και η συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, με σκοπό τη συνολική βελτίωση των υγειονομικών δεικτών της χώρας.

Πηγή: naftemporiki.gr