Απειλή για την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Απειλή για την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με πρωτοβουλία της τομεάρχισσας Ρένας Δούρου, καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή την αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία προωθείται μέσω νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ερώτηση επισημαίνουν ότι σε μια εποχή που η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις της, με αμφισβητήσεις του FIR Αθηνών και σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας με πτήσεις UAV, η κυβέρνηση επιλέγει να προτείνει το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό. Θέτουν ως θέμα το «γκριζάρισμα» ορισμένων περιοχών, σημειώνοντας την περίπτωση της Κάσου το καλοκαίρι και την εργαλειοποίηση της Διακήρυξης των Αθηνών από την Τουρκία.

Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τους βουλευτές, προβλέπεται η απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε ελληνικά νησιά και βραχονησίδες χωρίς υποδομές οικονομικής δραστηριότητας. Εξηγούν ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η απουσία οικονομικής δραστηριότητας συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Τονίζουν ότι οι τουρκικές ενέργειες, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σχετικά με τη “Γαλάζια Πατρίδα” και η περίπτωση της Κάσου, καταδεικνύουν την τουρκική επιθετικότητα, αντικρούοντας την αφήγηση της κυβέρνησης πως στο Αιγαίο επικρατούν ήρεμα νερά.

Καταλήγουν ρωτώντας αν η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας απέναντι στην Τουρκία, ειδικά εν όψει πιθανών διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Πηγή: naftemporiki.gr