Διαρθρώνοντας Νέες Σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας Προτάσεις Ερντογάν για Διάλογο και Συνεργασία

Διαρθρώνοντας Νέες Σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας Προτάσεις Ερντογάν για Διάλογο και Συνεργασία

Αναφορές στα ελληνοτουρκικά έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Βελιγράδι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους. Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της βούλησης και από τις δύο πλευρές για την αναγνώριση και την περιγραφή των προβλημάτων, ώστε να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις.

«Μετά τις εκλογές του 2023, υπήρξε μια κατανόηση για να δούμε αν θα μπορούσαμε να λύσουμε το υφιστάμενο χρόνιο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω μιας περιεκτικής διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ερντογάν. Σημείωσε ότι μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρέχουν πολιτική στήριξη στη διαδικασία αυτή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει ήδη προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το ζήτημα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα μεταβεί στην Ελλάδα και θα έχει συνομιλίες για τα θέματα αυτά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως θα συζητήσουν όλα τα ζητήματα στη βάση μιας ολιστικής προσέγγισης για το Αιγαίο.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να κινηθούν προς ένα καλύτερο μέλλον μέσω της αρχής της καλής γειτονίας. «Εμείς, από την αρχή, προσεγγίζουμε τα θέματα έχοντας προσανατολισμό στη λύση. Λέμε: “Οι δύο χώρες μπορούν να επιδείξουν βούληση για λύση και να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα”», είπε χαρακτηριστικά.

«Ζητάμε ανέκαθεν τον καθορισμό των περιοχών δικαιοδοσίας του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε, καταλήγοντας ότι οι γειτονικές χώρες μπορούν να αυξήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. «Δεν επιβουλευόμαστε τα εδάφη κανενός και είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους».

Πηγή: naftemporiki.gr