Διατήρηση Ειρηνικών Σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενόψει Συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Διατήρηση Ειρηνικών Σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενόψει Συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η Αθήνα επιδιώκει τη διατήρηση ήρεμων σχέσεων με την Τουρκία, ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να αποφευχθούν εντάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις υφιστάμενες διαφορές.

Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς στην Ευρώπη αναθερμαίνεται η συζήτηση για το μεταναστευτικό. Είναι καθοριστικής σημασίας να μην υπάρξει αύξηση των ροών από την Τουρκία, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά.

Από την πλευρά της Αθήνας υπάρχει επίγνωση ότι οι τουρκικές θέσεις, όπως η αναθεώρηση του αφηγήματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” και η στάση του Κυπριακού, δεν πρόκειται να αλλάξουν άμεσα. Οι ελληνικές “κόκκινες γραμμές” έχουν διασαφηνιστεί: καμία διαπραγμάτευση για θέματα κυριαρχίας και κύρια δικαιώματα. Η Ελλάδα επιδιώκει μια θετική ατζέντα συζητήσεων, εστιάζοντας σε θέματα όπως η οικονομία και το περιβάλλον, πριν μπλέξει σε πιο σύνθετα ζητήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισήμανε τη σημασία της επικοινωνίας με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να προχωρούν βήμα-βήμα, προκειμένου να περιορίζονται οι κρίσεις. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες και πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, η Αθήνα θα προσπαθήσει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, για να αποφευχθούν οι αυξήσεις των μεταναστευτικών ροών. Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν τριμερείς συναντήσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο, με στόχο τη διατήρηση καλοπροαίρετης συνεργασίας στην περιοχή.

Η αυξανόμενη ανησυχία γύρω από το μεταναστευτικό αναδεικνύεται και από τις κινήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που υιοθετούν αυστηρές πολιτικές. Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει κοινή γραμμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι σχεδιάζεται η προώθηση του θέματος στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο.

Πηγή: newsbomb.gr