Διεθνής Διαγωνισμός Μαθητικής Ρομποτικής Πραγματοποιείται στην Ελλάδα με Συμμετοχή 193 Χωρών

Διεθνής Διαγωνισμός Μαθητικής Ρομποτικής Πραγματοποιείται στην Ελλάδα με Συμμετοχή 193 Χωρών

Στον διεθνή διαγωνισμό μαθητικής ρομποτικής «First Global Challenge», που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την συμμετοχή εθνικών ομάδων από 193 χώρες, παρευρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνόδευε τον κ. Μητσοτάκη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον ιδρυτή του διαγωνισμού Dean Kamen, καθώς και να αλληλεπιδρούν με μαθητές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και να δουν τα ρομπότ τους.

Ο «First Global Challenge» είναι ένας διαγωνισμός ρομποτικής Ολυμπιακού τύπου, όπου οι εκπαιδευτικές ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν ένα αγωνιστικό ρομπότ, συνεργαζόμενοι σε συγκεκριμένα θεματικά πεδία που αφορούν στις μεγαλύτερες προκλήσεις του πλανήτη. Το φετινό θέμα αφορά τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Καλώς ήρθατε. Dean, σ’ ευχαριστώ πολύ που διοργάνωσες αυτόν τον εντυπωσιακό διαγωνισμό. Είναι μεγάλη τιμή να σας φιλοξενούμε εδώ και να βλέπουμε τόσο θετική ενέργεια στο στάδιο, που εκπροσωπεί 193 χώρες – ένα χειροκρότημα σε όλους σας». Σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας και τη σημασία της φιλίας, επισημαίνοντας: «Αυτό δεν αφορά μόνο τη δημιουργία του καλύτερου ρομπότ ή τη νίκη στον διαγωνισμό, αλλά και την κατανόηση της αξίας της συνεργασίας και του σεβασμού».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την ελληνική παράδοση στην επιστήμη και τη δημιουργία, λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι ο τόπος που γέννησε τη δημοκρατία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με πολλές από τις βασικές επιστημονικές έννοιες να έχουν προέλθει από αυτή τη χώρα». Όταν βρέθηκε στο περίπτερο της ελληνικής ομάδας, που αποτελείται από 100 μαθητές που έχουν διακριθεί σε προηγούμενες διοργανώσεις, εκφράστηκε με ενθουσιασμό για την εκπροσώπηση της Ελλάδας.

Ο εκπαιδευτικός Κώστας Βασιλείου, Πρόεδρος της Eduact, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας, επισημαίνοντας: «Κανείς δεν μπορεί να πετύχει μόνος του, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι έβλεπε σε αυτή τη νέα γενιά τη δύναμη να αντιμετωπίσει τα σύνθετα προβλήματα του αύριο: «Είναι σίγουρο ότι οι εμπειρίες σας από αυτόν τον διαγωνισμό θα σας συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής σας. Και πάλι καλώς ήρθατε και σας εύχομαι κάθε καλό».

Πηγή: naftemporiki.gr