Δήλωση Δένδια από το Καστελλόριζο για τα δικαιώματα των νησιών στο Δίκαιο της Θάλασσας

Δήλωση Δένδια από το Καστελλόριζο για τα δικαιώματα των νησιών στο Δίκαιο της Θάλασσας

Σήμερα από το Καστελλόριζο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατέστησε σαφές προς την Τουρκία πως η θέση της Ελλάδας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και στηρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η δήλωση του υπουργού συνέπεσε με την ημέρα που ξεκίνησε η διδασκαλία για την «Γαλάζια Πατρίδα» στα τουρκικά σχολικά βιβλία.

Ο Δένδιας υπενθύμισε πως η Σύμβαση του ΟΗΕ παρέχει κανόνες και για κράτη μη συμβαλλόμενα, όπως η Τουρκία, η οποία δεν έχει υπογράψει αυτή τη Σύμβαση. Αυτό το γεγονός καθιστά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ζήτημα που αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι το Καστελλόριζο κατέχει κομβικό ρόλο στην περιοχή, ως ακριτικό νησί του αρχιπελάγους και μέρος των Δωδεκανήσων, και τόνισε την ανάγκη να προστατευτούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. «Οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού του από τα Δωδεκάνησα, βασιζόμενη στην εγγύτητα προς τις τουρκικές ακτές, είναι απολύτως αβάσιμη» είπε.

Σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης, τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, χωρίς διαφοροποίηση λόγω μεγέθους. «Οποιαδήποτε αντίθετη άποψη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», τόνισε, παραπέμποντας στην υποχρέωση της Ελλάδας να προασπίσει τα δικαιώματά της σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ο Δένδιας τόνισε ότι αυτή ενισχύει τόσο τα εθνικά όσο και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, υπογραμμίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή. «Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε.

Ο υπουργός επισήμανε την αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρών Ένοπλων Δυνάμεων, διακηρύσσοντας ότι η Ελλάδα δημιουργεί τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του ελληνισμού, προκειμένου να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.

Τέλος, ο Υπουργός συμμετείχε σε εκδηλώσεις στο Καστελλόριζο, που περιλάμβαναν πανηγυρική δοξολογία και κατάθεση στεφάνου, παρουσία τοπικών αρχών και πολιτών. Πηγή: newsbomb.gr