Ευκαιρία Οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Ομιλία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ευκαιρία Οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Ομιλία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει τη σημασία της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Θα κατονομάσει την τρέχουσα συγκυρία ως παράθυρο ευκαιρίας για τη διευθέτηση αυτής της διαφοράς, αναφερόμενος και στη Διακήρυξη των Αθηνών, που αφορά τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Επιπλέον, θα αφιερώσει σημαντικό χρόνο στην κατάσταση του Κυπριακού, τονίζοντας την παράνομη εισβολή και κατοχή που αντιστοιχεί στο 1/3 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας σε μια λύση βασισμένη στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει επίσης να αναφερθεί στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας την αρωγή της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, θα υπογραμμίσει ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συμφωνίες, κάνοντας έμμεσες αναφορές στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη συνάντηση στις 10:30 ώρα Ελλάδας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού.

Πηγή: naftemporiki.gr