Ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Αργεντινής στη Νέα Υόρκη

Ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Αργεντινής στη Νέα Υόρκη

Στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε συνάντηση με την Αργεντίνα ομόλογό του, Ντιάνα Μοντίνο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί αναγνώρισαν τους παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς και επιβεβαίωσαν την άριστη κατάσταση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Αργεντινής, οι οποίες αναμένεται να γιορτάσουν το 2024 150 χρόνια διπλωματικών σχέσεων.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τη σημασία της ελληνικής κοινότητας στην Αργεντινή, η οποία αριθμεί περίπου 50.000 μέλη και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Νότια Αμερική, αποτελώντας έναν ισχυρό γεφυροποιό ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη σημασία της συνεργασίας στα θέματα εμπορίου, τουρισμού και επενδύσεων, και στάθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Mercosur. Υπογράμμισαν την επιθυμία τους να επεκτείνουν τη συνεργασία, ειδικά στον τομέα της ναυτιλίας, όπου ήδη υπάρχει στενή συνεργασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την πρόθεση της Αθήνας να διατηρεί ανοιχτές οδούς επικοινωνίας με την Αργεντινή, στοχεύοντας στην εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες του Mercosur και τη Λατινική Αμερική. Αναφέρθηκε και στην επικείμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη διετία 2025-26, ευχαριστώντας την ομόλογό του για τη στήριξή της στην εκλογή της χώρας του σε αυτό το συμβούλιο, και την προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα.

Πηγή: naftemporiki.gr